Sütés bő olajban - Mire figyelj?

Talán a legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott ételkészítési eljárás. Egyszerű, gyors és sok ropogós finomság készíthető így. Gondoljunk csak a sült krumplira vagy a különböző panírozott ételekre. Mennyi finomság, de sajnos egyben a leginkább egészségtelenek. A bő olajban sütés miatt ugyanis rengeteg olajat szívnak magukba a sütés folyamán, különösen a panírozott dolgok, és így még egy egészséges és viszonylag alacsony kalóriatartalmú étel is a sütés végére igazi kalóriabombává válik.

Sütés bő olajban - Mire figyelj?

A különböző ételek különböző mértékben szívják magukba az olajat. Ez függ az adott étel víztartalmától, méretétől, állagától, hogy panírozott-e vagy sem, hogy milyen hőmérsékletű olajban sütjük és meddig. De általánosságban elmondható, hogy akár 10-20%-os is lehet a sütés végére az étel zsírtartalmának a növekedése.

De az olajban sütés nem csak magasabb kalória és zsiradékbevitel miatt egészségtelen, hanem a sütés során keletkező káros anyagok miatt is, melyeket az étellel együtt szintén beviszünk a szervezetünkbe.

Az olaj szerkezete a használata, ill. a hevítése során megváltozik és a szervezet számára egészségtelen un. transz zsírsavakká alakul át valamint rákkeltő hatású bomlástermékek is keletkeznek benne. Minél jobban hevítjük az olajat, valamint minél többször használjuk fel ugyanazt az olajat sütésre, annál jobban megnövekszik ezeknek a káros anyagoknak az aránya.

Hogyan süssünk bő olajban?

A legjobb az lenne, a legtöbbet azzal tennénk az egészségünkért, ha egyáltalán nem ennénk olyan ételeket, melyek bő olajban lettek kisütve. De ha valaki képtelen ellenállni az olajban sült ételeknek, és valószínűleg a legtöbben így vagyunk ezzel, akkor legalább igyekezzen minél ritkábban ilyen ételeket fogyasztani és ezenkívül figyeljen a következőkre.

  • Kerüld az olaj túlhevítését és füstölését, mert akkor jelentősen megnövekszik az olajban a káros anyagok keletkezése.
  • Bár nem épp takarékos és költséghatékony megoldás, de kerüld az olaj újbóli felhasználását, mert minden egyes újra felhasználás során egyre növekszik benne a káros anyagok mennyisége.
  • Az ételt akkor tedd az olajba, amikor az már elég forró a sütéshez, de még nem túlságosan. Ha az ételt túl korán teszed az olajba, amikor az még nem elég forró, akkor sokkal több zsírt fog magába szívni.
  • Az ételt a lehető legrövidebb ideig süsd, hogy minél kevesebb zsiradékot és káros anyagot szívjon magába.
  • A sütés végeztével csöpögtetéssel és papírtörlővel igyekezz minél több olajat eltávolítani az ételből, csökkentve ezzel annak kalória és zsírtartalmát.
  • Ha az étel valamely része sütés során megégett és sötét barnára vagy feketére színeződött, azt távolítsd el róla, mert azok a részek rákkeltő hatású anyagokat tartalmazhatnak.

A legjobb javaslat bő olajban sütés helyett

Bő olajban sütés helyett inkább grillezz vagy süss sütőben és használj olaj spray-t. Az étel sült jellege így megmarad, de drasztikusan kevesebb kalória és zsiradékbevitel mellet, valamint a káros anyagokat is teljesen elkerülheted.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.