Nincs időm edzeni, hogyan fogyjak?

A fogyásnak két alapfeltétele van. Az egyik a csökkentett kalória bevitel, a másik a sok fizikai aktivitás. Tény, hogy munka mellett nehéz megoldani idő és energiahiány miatt, hogy rendszeresen sportoljunk. A napi 10-12 óra munka, utazás és egyéb intéznivalók után, hogy az ember még lemenjen az edzőterembe is edzeni egyet nagy akaraterő kell főként azoknak, akik valamilyen fizikai munkát végeznek, hiszen ők a nap végére annak is örülnek, ha hazaérvén végre leülhetnek már egy kicsit.

Nincs időm edzeni, hogyan fogyjak?

De a jó hír az, hogy ahhoz, hogy fogyj, nem feltétlenül kell sportolnod, mert a lényeg a fizikai aktivitáson van. Mindegy, hogy az sportból vagy fizikai munkából származik-e. Sőt! Valójában a fizikai munkával még könnyebben és gyorsabban is lehet fogyni, mint sporttal, hiszen napi 8-10 óra fizikai munkával olyan sok energiát használsz fel, amit egy 1-1,5 órás edzéssel még csak meg sem közelítesz.

Használd ki, ha fizikai munkát végzel!

Ha lemész az edzőterembe és edzel mondjuk alkalmanként átlagosan 1-1,5 órát, akkor legjobb esetben is elégetsz kb. 400-500 kcal-t. Hogy pontosan mennyit az függ a sporttól és egyéb paraméterektől. Viszont, ha fizikai munkát végzel, akkor a nap során, akár 3000-3500 kcal-t is elégetsz könnyedén, ráadásul minden egyes munkanap, azaz heti ötször! Aki fizikai munkát végez, annál a sportból származó plusz 400-500 kcal, már nem oszt, nem szoroz. Más a helyzet persze egy irodai vagy egyéb többnyire ülőmunkát végző egyén esetén, hiszen az ő kalória szükséglete messze elmarad egy fizikai munkát végzőétől. Neki természetesen nem érdemes a sportot hanyagolnia, már csak a mozgás jótékony hatásai miatt sem, ami az ülőmunkából és a mozgásszegény életmódból adódó egészségügyi hátrányokat is ellensúlyozza.

Sokan végeznek fizikai munkát, egyesek kimondottan nehéz fizikai munkát, de mégis, köztük is szép számmal lehet túlsúlyos egyéneket találni. Miért? Mert nem figyelnek az étkezésükre és olyan rossz étkezési szokásaik vannak, hogy még az a rengeteg fizikai munka sem képes azt ellensúlyozni és szépen lassan ők is elhíznak.

Ahogy már sokszor említettem ezen az oldalon a fogyás elsősorban a diétán, az étkezésen múlik. Nincs az a sport mennyiség vagy az a rengeteg fizikai munka, amivel a rossz étkezési szokásokat ellensúlyozni lehetne. Mert megenni 500 kcal-t kb. 5 perc, de ugyanezt ledolgozni, már akár egy órába is beletelhet.

Ha fizikai munkát végzel és nincs időd vagy energiád sportolni nem baj. A fizikai munka rengeteg energiát igényel, használd ki a fogyáshoz! Ehhez csak kicsit át kell gondolnod és alakítanod az étkezésed. Ha képes vagy rá, a fogyás sem fog elmaradni.

Fizikai munkát végzek és még is túlsúlyos vagyok. Miért?

A túlsúly a rossz étkezési szokások miatt van. Az alábbiakban a leggyakoribbakat sorolom fel. Ha felismered a te életedben is valamelyiket változtass rajta.

Este egyszer, de akkor sokat

Sokan munka közben alig esznek, vagy csak csipegetnek. Gyakorlatilag üres gyomorral dolgozzák végig a napot, majd esete hazaérve jól belakmároznak, hiszen addigra már teljesen kiéheztek. Aztán csodálkoznak, hogy hízhattak el, hiszen keményen dolgoznak és csak egyszer esznek egy nap. Hiába koplalsz egész nap, hiába eszel csak egyszer, ha este teleszed magad, annak egy része zsír lesz, mert túlenni magunkat nem csak napi szinten lehet, hanem étkezésenként is. Meg van, hogy egységnyi idő alatt (mondjuk egy óra) a szervezet egyszerre mennyi kaját képes feldolgozni és hasznosítani anélkül, hogy abból zsír legyen. Ha ennél többet eszel, akkor hízni fogsz. A megoldás, hogy napközben mindig szakíts időt, hogy többször is egyél egy keveset, így estére nem fogsz kiéhezni és nem kell teletömnöd magadat és este is bőségesen elég lesz egy kisebb és könnyebb étkezés.

Szomjazol

Az egész nap nem evés mellett a másik gyakori rossz szokás, hogy az emberek nem isznak elég folyadékot, és ha még is isznak valamit, akkor az is csak valami cukros lötty. A nap folyamán folyamatosan igyál elegendő folyadékot lehetőleg tiszta vizet vagy egyéb cukormentes italt. Lehet ízesített, de ne cukrosat. És itt is érvényes az, hogy az egyszeri nagyobb mennyiség helyett inkább rendszeresen kevesebbet.

Rosszul időzítesz

Avagy nem mindegy mikor mit eszel. Amikor nap közben fizikai munkát végzel, akkor égeted el a legtöbb kalóriát, így lehetőleg akkorra kell időzíteni a szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztását. Akkor a fizikai munkád miatt minden, amit megeszel felhasználásra fog kerülni és nem lesz belőle elraktározott zsír. Este, amikor hazaérsz már lehetőleg csak könnyű, alacsony szénhidráttartalmú és inkább magas fehérjetartalmú ételeket fogyassz.

Túl sokat eszel

Hiába végzel akár nehéz fizikai munkát is, nincs az a munkamennyiség, amivel a rengeteg kaját ellensúlyozni lehetne. Ha egész nap magas kalóriatartalmú ételekkel (csoki, péksütemény, chips, cukros italok, stb) tömöd magad, hízni fogsz. A fogyáshoz csökkentened kell a kalória beviteled. Ha például egy nap 3000 kcal-t égetsz el, ami soknak számít, de te 3500 kcal-t eszel meg, akkor hiába minden, hízni fogsz. Mindig egyél kevesebbet (kb. 500 kcal-val), mint amennyit elégetsz egy nap és fogyni fogsz. Például, ha 3000 kcal-t égetsz el egy nap, akkor egyél csak 2500 kcal-t. Nem kell jobban lecsökkenteni, mert az már nem használ!

Mi számít fizikai munkának?

Sokan dolgoznak például építkezésen, de attól még nem biztos, hogy sok kalóriát égetnek el. Hiszen, aki mondjuk egy darut vagy egy markolót kezel, az ülőmunkának számít épp úgy, mintha csak egy irodában dolgozna egy íróasztal mögött. Kalóriaégetés szempontjából teljesen mindegy, hogy hol ül az ember! Minden olyan munka, ami sok tényleges fizikai aktivitással jár, rengeteg kalóriát éget el és nagyon jól felhasználható fogyáshoz. Ha ilyet csinálsz, munka közben mindig gondolj arra, hogy épp kalóriát és zsírt égetsz el, ráadásul még fizetnek is érte. Talán ez a gondolat még ahhoz is hozzá segít téged, hogy a munkádat nagyobb lelkesedéssel végezd. Szóval, ha nem tudsz sportolni járni, akkor is nyugodt lehetsz, sőt te még előnyösebb helyzetben is vagy, mint az akinek sportolnia kell külön járni, hiszen te sokkal-sokkal több kalóriát égetsz el nála.

Összegzés

Ha nincs időd vagy energiád edzeni, de fizikai munkát végzel, akkor használd ki az előnyét. Változtass az étkezési szokásaidon, egyél napi ötször kevesebbet, igyál rendszeresen, mellőzd esete a szénhidrátokat és egyél kevesebbet, mint amire a szervezetednek szüksége van. A legegyszerűbb, ha a napi kalória szükségletedet kiszámítod és elosztod öttel és meg van, hogy egyszerre egy étkezés alkalmával mennyit ehetsz. Ha betartod, akkor se napi szinten, se étkezésenként nem fogod túllépni azt a kalória mennyiséget, ami hízáshoz vezetne, sőt szépen lassan még le is fogsz fogyni.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.