Kókuszzsír, kókuszolaj - Egészséges vagy káros?

Először is foglalkozzunk a nagy kérdéssel, hogy egészséges vagy káros? Nos, bár a kókuszzsír hívők, igen nem túlzás hívőknek hívni, lehet, sőt biztos nem fognak egyetérteni, de a kókuszzsír egyáltalán nem egészséges.

Kókuszzsír, kókuszolaj - Egészséges vagy káros?

Igen, a neten és mindenhol rengeteg cikk található melyek mind ódákat zengnek a kókuszzsír előnyös tulajdonságairól, de nem kell mindent egyből elhinni, amit leírtak valahol. Ha megakarsz győződni bármely egészségesnek titulált élelmiszer egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, akkor lehetőleg ne a gyártó vagy forgalmazó által közzé tett anyagokból, és ne is az általa bármilyen formában is támogatott forrásokból tájékozódj, hanem lehetőleg olyan független helyeken, akiknek semmilyen anyagi érdeke nem származik az adott élelmiszer eladásából vagy épp a népszerűsítéséből.

Ez is, mint oly sok minden az egészséges életmód és étkezés területén csak egy divathullám, amiből pár gyártó jól megszedte magát. De kb. ebbe a kategóriába sorolható még ugyanígy a barnacukor, és más hasonló igen csak drága és egészségesnek kikiáltott élelmiszer is, ami a jó marketingnek köszönhetően sok embert téveszt meg nap, mint nap. És ez a sok ember veszi és fogyasztja is őket nap, mint nap abban a reményben, hogy majd egészségesebb lesz tőlük az étkezése, pedig nem, sőt némelyiktől, mint például a kókuszzsírtól még talán rosszabb is lesz.

Nézzük, mik a kókuszzsír állítólagos előnyei, jótékony hatásai

Nem hizlal

Téves. Akárcsak bármely más zsír vagy olaj, úgy a kókuszzsír esetén is, minden egyes gramm közel 9 kcal energiát tartalmaz, azaz 1 evőkanálnyi körülbelül 100 kcal. Teljesen mindegy, hogy a zsiradékot szilárd vagy folyékony formában, állati vagy növényi forrásból visszük be, a zsír az zsír, a kalóriatartalmon ez nem változtat. A fogyás és a hízás pedig elsősorban a napi kalóriafogyasztásunkon múlik.

Egészséges, mert sok hasznos zsírsavat tartalmaz

A kókuszzsír 80%-ka telített, azaz egészségre káros zsírsavakat tartalmaz. Még a sertészsír is csak 40%-os telített zsírtartalommal rendelkezik, tehát valójában a kókuszzsír már csak ebből a szempontból is kétszer olyan rossz, mint a sertészsír.

Egészséges, mert növeli a HDL, az un. jó koleszterin szintet

Ez csak féligazság, mert azt már nem mondják, hogy közben éppen olyan vagy még nagyobb mértékben növeli az LDL, az un. rossz koleszterin szintet is. Ez persze egyenesen következik abból is, hogy 80%-ban telített zsírokat tartalmaz. Ráadásul mindeközben ott van a repce vagy olíva olaj, ami tényleg egészséges, mert egyszerre csökkentik a rossz koleszterin szintet és közben növelik a jó koleszterinszintet.

Fogfehérítő és napvédő

Te jó ég! Szintén téves mindkettő. A kókuszzsír, ill. olaj nagyon csekély, mindössze 6-os, ismétlem 6-os fényvédő faktorral rendelkezik. Hol van ez a 20-as vagy a 30-as faktorszámú naptejektől.

Cukorbetegség, Alzheimer-kór, pajzsmirigy, HIV/AIDS, stb.

Bár a kókuszzsírt szinte már csodaszerként reklámozzák, de nem az! A kókuszzsír nem csodaszer! Semmilyen megbízható tanulmány nem létezik, ami ezekben az esetekben bármilyen jótékony hatást igazolt volna.

És most, nézzük a tényeket.

A kókuszzsír tényleges előnyei és jótékony hatásai

Könnyen emészthető zsiradékforrás

A kókuszzsírban található zsírok könnyen és közvetlenül szívódnak fel a bélben, és a megemésztésükhöz nem szükséges epesav, így például hasnyálmirigy-gyulladás, epekő, gyulladásos bélbetegségek és bármilyen zsíremésztési zavar esetén előnyös lehet a fogyasztásuk. Azonban a túlzott fogyasztása toxikus lehet, így a kókuszzsír kizárólagos fogyasztása nem javasolt, legfeljebb az étrend zsírtartalmának részleges helyettesítésére.

Sokáig eláll

A kókuszzsír magas telített zsírsav tartalommal rendelkezik, ami az egészségre nézve nem éppen előnyös, viszont nagyon stabil, így sokáig eláll akár hűtés nélkül is anélkül, hogy megavasodna.

Sütésálló

Igen mindössze 175 fokig, a finomított meg a 200 fokot is bírja, de ezt sok más olaj is tudja.

A kókuszzsír (kókuszvaj) és a kókuszolaj között mi a különbség?

Semmi különbség nincsen köztük, a hőmérséklettől függően változik a halmazállapotuk. Kókuszzsírnak vagy kókuszvajnak nevezzük, ha szilárd, míg kókuszolajnak, ha folyékony halmazállapotú. Azonban a nem hidrogénezett kókuszzsír olvadáspontja csak 25 fok, míg a hidrogénezetté 30-36 fok. Viszont azt te is bizonyára tudod már, hogy a hidrogénezés nem épp egy egészségbarát eljárás ezért soha ne vegyél hidrogénezett kókuszzsírt, azaz olyat, ami még szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotú, mert az a legkárosabb mindközül.

A kókuszzsírok, kókuszolajok fajtái

Hidegen sajtolt

Ha már mindenképp kókuszolajat akarsz használni, akkor ez a legjobb választás ugyanis ezt a kókusz hidegsajtolásával, azaz nagy nyomáson való préselésével nyerik ki, mindenféle kémiai eljárás vagy hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt kókuszzsírnak vagy olajnak enyhe kókusz íze és illata van.

Szűz vagy extra szűz kókuszolaj

Szintén sajtolással állítják elő, de magasabb 55 fokos hőmérsékleten. A kókusz íz és illat ennél a változatnál is érződik. A szűz és extra szűz elnevezésű kókuszolaj között nincs különbség, de az extra jobban hangzik és drágábban tudják eladni.

Finomított kókuszolaj, RBD kókuszolaj

Szintén sajtolással kezdődik a gyártás, de utána még számtalan kémiai eljárás segítségével színtelenítik és szagtalanítják a kókusz olajat, így elveszíti jellegzetes kókusz ízét és szagát, viszont cserébe az a nagyon minimális hasznosanyag-tartalma is teljesen eltűnik, ami van és ráadásként még mesterséges vegyi anyagokkal is szennyeződhet. Angolul RBD (Refined, Bleached, Deodorized, azaz finomított, fehérített és szagtalanított) kókusz olajnak is nevezik. Remélem a kémiai eljárás és a hasznos tápanyagtartalom elvesztése elég volt, hogy ne akarj ilyet venni.

Hidrogénezett kókuszzsír, kókuszolaj

A rendes kókuszzsír már 25 fokon megolvad, de azért, hogy magasabb 30-36 fokon is szilárd legyen, hidrogénezik. A hidrogénezés során un. transz zsírok is keletkeznek, melyek károsak az egészségre nézve. Éppen ezért soha ne vegyél hidrogénezett kókuszzsírt, azaz olyat, ami még szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotú, mert az a legkárosabb mindközül.

Összegzés

Tény, hogy a kókuszzsírnak csak egy olyan tulajdonsága van, amiben többet tud, mint más zsírok vagy olajok, az a könnyű emészthetősége, ami legfeljebb a zsíremésztési zavarokban szenvedőknek lehet előnyös, ha az orvos úgy ítéli meg.

De a többi zsírtól semmiben sem különböző magas kalóriatartalma, valamint a minden más zsiradékot meghaladó rendkívül magas 80%-os telített zsírsav tartalma miatt inkább válassz más növényi alapú olajat.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.