Fehérje szeletek – Ezt nem árt, ha tudod!

A fehérje szeletek gyors, egyszerű és kényelmes megoldást jelentenek, hogy egy kis fehérjéhez juttasd a szervezeted a nap bármely szakában. Akár egy női retikülben vagy épp a zsebedben is elfér. Ráadásként egészséges alternatívát is jelentenek azok számára, akik rendszeres csokoládéfogyasztók és képtelenek lemondani az édes élvezetről. Persze, egy egész picit más az ízűk és az állaguk, mint egy hagyományos csokoládé szeletnek, főként zömökebbek, de azért finomak, sőt némelyik kimondottan finom. Azonban van néhány fontos tudni való, amit nem árt, ha tudsz.

Fehérje szeletek – Ezt nem árt, ha tudod!

A fehérje szeletek minősége és az ára

Számtalan márka és fajta létezik összetétel és ár tekintetében egyaránt, és bizony a magas ár sok esetben egyáltalán nem jelent magas minőséget is. Sajnos márkaneveket nem írhatok, amiket kerülj el, de ha elolvasod ezt a pár hasznos tanácsot, akkor te is könnyedén eldöntheted majd melyiket érdemes választanod.

Légy okos vásárló!

Légy okos vásárló, és ne a szép csomagolásnak és a rajta lévő figyelemfelkeltő reklámszövegeknek, és ne is a vevőcsalogató profin megírt egyéb reklámanyagoknak higgy, hanem egész egyszerűen fordítsd meg a terméket és olvasd el a termék csomagolásán található címkét. A tények nem hazudnak, de a reklám igen. Ha szerencséd van, szépen táblázatban összeszedik a lényeges információkat, ha nem, akkor csak egy hatalmas felsorolást látsz majd, de szánd rá azt a kb. egy percet és keresd ki a számodra fontos fehérjetartalomra vonatkozó részeket. Ha mindent rendben találsz és a céloddal összhangban van, akkor megveheted.

Fehérje szeletek esetén ezekre figyelj oda

A fehérjetartalom

Sok fehérje szeletre van rá írva, hogy fehérje szelet, esetleg angolul, hogy protein szelet, de attól még nem biztos, hogy tényleg az. Bár ez személyes vélemény, de szerintem elég nehéz fehérje szeletnek nevezni egy olyan terméket, aminek a fehérje tartalma még egy tojás, vagy épp egy bögre tej fehérjetartalmát sem érik el. Csak viszonyításnak írom, hogy 1 deciliter tejben kb. 3 gramm fehérje, azaz például egy 3 deciliteres bögre tejben legalább 9 gramm, míg egy darab átlagos méretű tojásban 6-7 gramm fehérje van.

A gyártók szeretik óriási betűkkel kiírni a csomagolásra, hogy 20%, 30% vagy akárhány százalékos fehérjetartalommal rendelkezik, de ne ess egyből kábulatba, hanem előbb nézd meg a címkét. Általában a 100 grammra vonatkozó értékeket szokták feltűntetni. De a legtöbb fehérje szelet nem 100 grammos. Ha például az a fehérje szelet csak 50, vagy épp 30 grammos, akkor értelemszerűen fele, vagy kevesebb, mint harmad annyi fehérjét fog csak tartalmazni. Ha szerencséd van, nem kell számolni, mert a szelet konkrét fehérjetartalma is fel lesz tüntetve.

Tényleg érdemes megnézni, mert sok fehérjeszelet nagyon kevés fehérjét, de annál több cukrot és zsírt tartalmaz, és ennélfogva inkább nevezhetőek csoki szeletnek, mint fehérje szeletnek. Viszont mindezért cserébe egy átlagos csoki szelet árának a három vagy akár a négyszeresét is elkérik. És attól, hogy egyikbe-másikba még esetleg némi vitamint is beleszórnak, ami még egy macskának sem lenne elegendő, az nem változtat semmit rajta. Ha vitamint akarsz, inkább vegyél be egy multivitamin tablettát!

A fehérje fajtája

A fehérje készítmények fehérjetartalma kétféle forrásból származhat. Vannak a növényi és vannak az állati eredetű fehérjék. Tudnod kell, hogy a növényi alapú fehérjék sokkal olcsóbbak ezért előszeretettel alkalmazzák őket a fehérje szeletekben is, de azok nem sokat érnek sportolói szempontból. Ha sportról és különösképpen testépítésről van szó, akkor csak az állati eredetű fehérjék számítanak, és azok közül is elsősorban a tejsavó fehérjék. Sajnos azonban a fehérje szeletek fehérjetartalmát az esetek döntő többségében többféle forrásból állítják össze, például szója és tejsavó, vagy szója és tojás, stb. De általában nem igazán szokták feltüntetni, hogy hány százalék a szója és mennyi a tejsavó, ami pedig igencsak fontos információ lenne. Hiszen nem mindegy, hogy 90% szója és csak 10% tejsavó, vagy fordítva. Ha nem írják rá a csomagolásra a pontos arányokat, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem sok értékes fehérje van benne. Gondolj csak bele! Ha te lennél a gyártó és minőségi fehérje szeletet gyártanál, akkor nyílván nem titkolnád el ezt az igen csak fontos információt, de ha tudod, hogy gagyit gyártasz, akkor viszont igen.

Döntsd el mi a célod!

Ha csak egyszerűen egészségesebb nassolni valót keresel a csokoládé helyett vagy épp nincs időd rendesen enni, és szeretnél valamit bedobni napközben a munkában, esetleg útközben, vagy két étkezés között, hogy még is legyen valami a gyomrodban, akkor tökmindegy milyet veszel, vedd azt, amelyik árban és ízben egyaránt megfelelő neked. Egy péksüteménynél, egy adag sült krumplinál, vagy egy tábla csokinál bármelyik fehérje szelet jobb és egészségesebb megoldás. Ha viszont az izmaidat szeretnéd táplálni, akkor te minél magasabb fehérjetartalommal bíró és minél nagyobb részben állati eredetű, elsősorban tejsavó fehérjét tartalmazó szeletet keresel. Viszont ilyet elég nehéz találni, és még ha találnál is, akkor sem éppen költséghatékony megoldás lenne, hiszen a fehérje szeletek elég drágák, sokszor még a gagyik is. Különösen a közértekben és drogériákban lehet drága gagyit venni, így ha egy mód van rá, ne ott vásárold őket, hanem inkább látogass el egy táplálék kiegészítő szaküzletbe. Bárhogy is, ha az izmaidat szeretnéd táplálni valóban minőségi és a célnak leginkább megfelelő fehérjével, ahol tudod, hogy pontosan milyen és mennyi fehérje van a készítményben, és fejlődni szeretnél és eredményeket akarsz elérni, akkor erősen javaslom, hogy inkább nézz körül egy kicsit a fehérje porok világában!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.