A mérleg - Így mérd magad!

Akár fogyókúráról, akár tömegnövelésről van szó egy egyszerű otthoni mérleg önmagában nem egy megbízható eszköz, hogy az eredményeket megfelelően mérni tudd. Az ember testtömege bizony napról napra, de még napon belül is ingadozik.

A mérleg - Így mérd magad!

Biztosan megfigyelted már, hogy reggelente általában 1, de akár 2 kilóval is könnyebb lehetsz, mint az esti órákban. Ha gyakori fogyókúrázó vagy, azt is megfigyelhetted, hogy a testtömeged, akár egyik napról a másikra 2-3 kilóval is csökkenhet, de akár meg is növekedhet. Sőt az is gyakori egy hosszabb fogyókúra esetén, hogy hetekig meg se moccan a mérleg mutatója bármennyire is igyekszel, majd egyszer csak még is megindul.

A mérleg remek eszköz, de főként nagyobb túlsúly esetén. Minél jelentősebb valakin a felesleg, annál könnyebb fogynia, ill. annál jelentősebb fogyást tud elérni hétről hétre, különösen az első hetekben. Persze, ahogy csökken a felesleg mértéke, a fogyás is lassulni kezd, és míg kezdetben akár heti több kilótól is megtudott szabadulni, később már csak heti 0.5-1.0 kilós fogyást tud produkálni. Persze ezzel nincs is baj, mert a heti 0.5 – 1.0 kilós fogyás nagyon jó, sőt ez az egészséges és optimális mérték.

De mivel az ember testtömege is körülbelül ennyit szokott ingadozni, így sok esetben a mérleg könnyen becsaphatja, sőt el is keserítheti az embert. Néha úgy tűnhet, hogy nem fogyott semmit, vagy még úgy is tűnhet, hogy hízott is. Pedig egyáltalán nincs ilyesmiről szó, csak egyszerűen ingadozik a test tömege. Az ingadozás mértékét sok minden befolyásolja főképp, hogy épp mennyi vizet tart vissza a szervezeted, miket és mennyit ettél az nap és az azt megelőző napokban, mennyire van tele az emésztőrendszered, mikor voltál utoljára WC-n, stb.

Az otthoni mérlegek nem éppen a robosztus, masszív, nehéz kivitelükről híresek, mint az orvosi rendelőkből jól ismert változatok, ráadásul állandóan ide-oda vannak rakosgatva is, és persze az egyenlőtlen felület is kihatással van a mutatott értékre, ami már önmagában lehetetlenné teszi a pontos mérést és az összehasonlíthatóságot az előző mérési eredménnyel. Tehát ne ess azonnal kétségbe, ha éppen 0.5 vagy akár 1 kilóval is többet mutat, mint tegnap.

Aztán azt se feledd, ha a fogyókúra mellett keményen sportolsz, akkor az izmaid, a csontozatod is folyamatosan erősödik, ami szintén befolyásolja a testtömegedet. Olykor teljesen ellensúlyozhatja a fogyásból eredő testtömeg csökkenést, így tévesen azt a látszatot keltve, hogy nem fogytál semmit, pedig igen.

Ezekre figyelj a mérleg használatakor

Milyen gyakran mérd magad?

Nagyobb, legalább plusz 20 kilós túlsúly esetén is maximum heti egyszer mérd magad. Ha már lelassult a fogyásod nagyjából heti 1 kilóra, akkor utána már csak havi egyszer. Ekkor már teljesen fölösleges ennél többször mérned magad a testtömeg ingadozás miatt.

Milyen mérleget használj?

Lehetőleg digitálisat, amik egy picit pontosabbak, mint a hagyományos analóg otthoni mérlegek. A digitális mérlegnél arra kell ügyelned, hogy ha észreveszed, hogy merül az elem, akkor cseréld ki minél előbb, mert a merülő elem miatt akár több kilóval is többet mutathat, de ezt talán már te is észrevetted, ha régóta ilyet használsz.

A legjobb mérleg persze a mindenki által jól ismert, főként orvosi rendelőben található nagy, nehéz, robosztus kivitelű orvosi mérleg. Nem véletlenül csinálják ilyenre! Persze nem kell ilyet otthonra venned, de ha épp olyan helyen jársz, ahol ilyen van, érdemes megmérned magad. Jó referencia érték lesz az otthoni mérleged pontosságának vagy állapotának teszteléséhez.

Hol mérd magad?

Bár ez természetes, de mindig kemény, vízszintes és egyenletes talajon mérd magad, lehetőleg mindig ugyan ott, hogy az egyes mérési eredmények összehasonlíthatóak legyenek egymással és, mert a felületi egyenetlenségek is kihatnak a mutatott értékre.

Mikor mérd magad?

Lehetőleg mindig reggel, éhgyomorra, evés-ivás előtt, a WC meglátogatása után, azaz minél „üresebben”! Este vagy egy nagy előzőnapi zabálás után teljesen felesleges megmérned magad, mert az lesz a legkevésbé reális érték, amit mutathat. Szintén nem érdemes mérned magad, ha már napok óta nem sikerült WC-re menned szorulás miatt.

Összegzés

Nem kell azonnal kétségbe esni, ha a mérleg nem mutat változást, vagy akár még többet is mutat egy picit annak ellenére, hogy semmi sem indokolja. Az előzőekben leírtak miatt számos oka lehet. Ügyelj a mérleg megfelelő használatára, a mérési gyakoriságra és ne feledd, hogy a testtömeg folyton ingadozik.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.