Reggelizz úgy, mint egy király – Kössz, nem!

Biztosan te is hallottad már azt a régi mondást: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus.” Sajnos még mindig lehet olyan oldalakat, forrásokat találni, ahol számomra teljesen érthetetlen módon ezt a rendkívül nagy butaságot favorizálják és erőltetik a népre. Épp a napokban bukkantam megint egy ilyenre, ezért is gondoltam, hogy növelem eggyel azon cikkek számát, ami megpróbálja ezt a téves nézetet helyrerakni.

Reggelizz úgy, mint egy király – Kössz, nem!

Egy biztos, ha nem akarsz elhízni, ne dőlj be ennek a régi, de annál is inkább téves tanácsnak. Bizony nagyon pórul fogsz járni, de nem csak az elhízás terén.

Reggelizz úgy, mint egy király

Ha úgy reggeliznél, mint egy király, nem csak kedved, de energiád sem lenne, hogy a napodat tevékenyen és hasznosan töltsd el. Az emésztés ugyanis egy elég energiaigényes és megterhelő folyamat az emberi szervezet számára. De ezt te is tapasztalhattad már, például egy nagyobb lakoma, mondjuk egy a családdal eltöltött vasárnapi ebéd után, amikor hirtelen elfáradtál, és legszívesebben csak szundítottál volna egyet. Mindez azért, mert az emésztés egy nagyon energiaigényes folyamat. Minél jobban megtömöd magad, annál inkább leterheled a szervezeted és annál inkább elvonod az energiát máshonnan. Nem csak fizikailag, de szellemileg is takaréklángra kerülsz ilyenkor hosszú órákra, akár fél napra is.

Ha reggel úgy ennél, mint egy király az azzal járna, hogy egész nap csak kókadoznál a munkahelyen, az iskolában.

Ebédelj úgy, mint egy polgár

Ebédelj úgy, mint egy polgár! Na, ez már közelebb áll a valósághoz, de még mindig nagyon messze van az egészséges étkezés alapjaitól, legalább is mennyiség és gyakoriság tekintetében.

Nézzük először a mennyiséget!

Ha úgy reggelizel, mint egy király és aztán úgy ebédelsz, mint egy polgár, gyakorlatilag nem csak kimerítetted már is a napi kalóriaszükségletedet, de jó eséllyel már túl is lépted azt, így estére még egy koldus vacsorát sem engedhetnél meg magadnak. Már maga a királyi reggeli és a polgár ebéd lassú elhízáshoz vezetne!

Nézzük a gyakoriságot!

Eme régi mondás szerint az egészséges napi étkezés három részből áll, azaz reggeliből, ebédből és vacsorából. Pedig az egészséges, modern étkezés, napi öt kisebb étkezésből áll. Azt már ecseteltem, hogy a bőséges étkezés mennyire leterheli a szervezetet. A kisebb étkezések viszont épp ellenkezőleg, egyenletesebb energia és vércukorszintet eredményeznek, ami pedig aktívabbá és hatékonyabbá teszik a napjaidat fizikailag és szellemileg egyaránt.

Vacsorázz úgy, mint egy koldus

Vacsorázz úgy, mint egy koldus! Ez áll a legközelebb az igazsághoz mennyiség tekintetében. Ez az egyetlen értelmes tanács ebben a régi mondásban. Este már nem jó, ha túl sokat eszünk. Este a legtöbben már csak otthon TV-zünk, pihengetünk, azaz már nem vagyunk valami aktívak. Ha este többet eszünk a kelleténél, annak nagy része a zsírpárnánkat fogja gyarapítani. Az esti órákban, arra kell ügyelni, hogy lehetőleg minél könnyebben és gyorsabban emészthető ételeket fogyasszunk, hogy mielőtt ágyba fekszünk, az feldolgozásra kerüljön. Azaz lehetőleg kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, de a szénhidrátban gazdagokat is. A nehéz és hizlaló ételek esti fogyasztása nemcsak a súlyunkra, de az álmainkra és a pihenésünkre is káros befolyásolással vannak. Ahogy mondtam, az emésztés leterheli a szervezetet, ami megakadályozza, hogy az éjszaka folyamán kellőképpen kipihenjük magunkat, aminek másnap fogjuk kárát látni.

Tehát mik a modern és egészséges étkezés alapszabályai?

Napi öt kisebb étkezés egyenletesen elosztva. Azaz egy könnyű reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Reggelire csak annyit egyél, ami a tízóraiig kitart. Tízóraira pedig csak annyit, ami ebédig és így tovább. Ez az étkezés pár nap alatt normalizálja a vércukorszinted és helyreállítja az energiád. Sokkal aktívabb leszel fizikailag és szellemileg egyaránt. Nem törnek rád többet farkas éhségek, nem fog többet az elhízás sem fenyegetni és úgy általában véve is sokkal jobban fogsz teljesíteni a munkádban és a tanulásban egyaránt.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.