Hasizom edzés hatékonyan

A korább cikkben már írtam arról, hogy a kockás has elsősorban a megfelelő diéta eredménye. Mert hiába edzed magad és a hasad halálra, amíg nem csökkented le a testzsír százalékodat alacsony szintre, a kockákból semmi sem fog látszani. Ezért elsősorban a diétára és a kardió edzésekre összpontosítsd az energiáid. Persze azért a hasizom gyakorlatokat sem kell mellőznöd, viszont ha már csinálod, akkor jól és hatékonyan csináld őket. Számtalan hasizom gyakorlat létezik, amikkel jól, hatékonyan és egészséges módon lehet a hasat edzeni, de ennek ellenére még is, amikor hasazásra kerül a sor, sokaknak még mindig a felülés jut elsőként az eszébe, pedig ez a legkevésbé hatékony hasizom erősítő gyakorlat ráadásul, ha rosszul csinálják, még káros is.

Hasizom edzés hatékonyan

Felülés egészségesen

Ha mindenképpen ragaszkodsz a felülésekhez, akko az első és legfontosabb, hogy a régi, hagyományos, nyújtott lábas, egyenes hátas felüléseket, amit esetleg még a suliban a testnevelés órákon erőltettek rád folyton a testnevelő tanárok, úgy ahogy van, felejtsd el, ha nem akarod tönkre tenni a derekad és a gerinced. Még az edzőtermben is előfordul néha, hogy valaki a testnevelés órákról ráragadt hülyeségeket és helytelen edzés technikákat alkalmazza, és nem csak hasizom esetén.

Ha már felülés, akkor így!

  • A lábad mindig akaszd be valahova és legyen behajlítva a térded, a talpad érintse a talajt és stabilan támaszd ki magad vele. Ha edzőterembe jársz ezzel nem lesz gond, otthon használhatod esetleg valamelyik nehezebb bútor alatti rést.
  • Fontos, hogy a derekad és a gerinced ki kell venni a felesleges terhelés alól. Egész egyszerűen úgy, hogy felemelkedésnél és leengedésnél is kissé előre görnyedsz, és felfelé is és lefelé is végig gördülsz a padlón. Visszaereszkedésnél a legjobb, ha sose ereszkedsz teljesen vissza és a hátad felső része és a talaj közt marad egy pici rés. Ez már csak azért is jó, mert így a has nem tud megpihenni teljesen és mindig feszítés alatt marad.
  • A kezeid először csak a mellkasodra tedd, és úgy végezd a felüléseket. Ha még így is nagyon nehéz szabályosan végrehajtanod, akkor a kezeidet nyújtsd előre a lábaid közé vagy mellé. Ha már nagyon jól megy úgy, hogy tényleg csak hasból csinálod, nehezítésként teheted a tarkódra is kezed, de a hátadra ügyelj, hogy sose legyen egyenes. Ha terhelést érzel a derekad vagy a gerinced tájékán valahol, akkor valamit nem jól csinálsz. Csak a hasizmodnak szabad dolgozni. Ha a tarkóra teszed a kezed még arra is kell figyelned, hogy ne rángasd a fejed, amikor már kezd nehezebbé válni az ismétlés, egyrészt ezzel csalsz, másrészt a nyakadnak sem tesz jót. Ha rángatnod kell magad, akkor inkább könnyíts és tedd a karod a mellkasodra.
  • A felemelkedésnél is az a jó, ha nem emelkedsz teljesen függőleges helyzetbe, mert akkor a has nem tud megpihenni. Az a jó, ha a felső pozícióban is feszítés alatt marad a has.
  • Ha mindent jól csinálsz kevesebb, sőt akár jóval kevesebb ismétlés fog menni, mint amúgy menne, de nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Felülés helyesen

Nagy nehezen sikerült találnom egy videót, ahol viszonylag jól csinálják.

Mennyi ismétlést?

Hetente elég 2-3 alkalom has edzés, és az ajánlott ismétlésszám bármely hasgyakorlatra erőnléttől függően 3 x 8-25 vagy 4 x 8-25.

Annyi ismétléssel csináld, amennyit szabályosan tudsz, izomból végezni. Nem győzöm hangsúlyozni a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség! Ez minden hasgyakorlatra igaz. Inkább végezz kevesebb minőségi ismétlést, mint egy rakás semmit nem érőt. Ne feledd a hasgyakorlatok nem a fogyást szolgálják. Nem a hasazástól fog a háj eltűnni a hasadról. Hasgyakorlatokkal nem lehet fogyni, főleg nem hasról. Arra a diéta és a kardió gyakorlatok valók. A hasgyakorlatok a hasfal feszesítésére és a hasizmok kidolgozottságának növelésére valók, nem pedig a zsír csökkentésére. Hiába végzel esetleg több száz ismétlést megállás nélkül, nem érsz vele semmit, mert nincs helyi fogyás!

Mindig annyit csinálj, amennyit szabályosan megbírsz csinálni hasizomból, nem lendületből és nem csalással. Ha csak 3x12 megy szabályosan, akkor annyi megy! Jobb, mint ha erőltetnél 4x25 szabálytalant.

Még valami, amit muszáj megemlíteni! Különösen nők esetén figyelhető meg leginkább és nem csak hasazáskor, hanem más gyakorlatok esetén is (például lábtárogatásnál), amikor is megszámlálhatatlan mennyiségű ismétlést vagy részismétlést végeznek szabadon vagy pici súllyal, abban a reményben, hogy majd attól eltűnik a hasukról vagy akárhonnan a zsír. Ahogy már mondtam rengetegszer ezen az oldalon a zsír elsősorban a diétától, másodsorban pedig a kardió gyakorlatoktól fog eltűnni. Ne ess ebbe a hibába, vagy ha már megtörtént, akkor változtass és rakd azt a rengeteg energiát a kardióba, amit amúgy a sok száz vagy ezer felesleges ismétlésbe raknál. Hidd el, hamarabb fogod a célod elérni!

Felülés helyett mit?

Ahogy a legelején mondtam a felülésnél számtalan jobb hasgyakorlat van. A legnépszerűbb talán a hasprés, de az csak leginkább a felső hasizmokat dolgoztatja meg. Rengeteg lábemelő gyakorlat is van, amiket vízszintes vagy függőleges helyzetben is lehet végezni, plusz még lehet őket számtalan módon variálni is törzsfordításokkal, keresztbe nyúlásokkal, stb. Ha edzőterembe jársz és vannak kimondottan a has edzésére szolgáló spéci gépek is, ne félj tőlük, használd őket.

Lábemelő gyakorlatok hatékonyan

A lábemelő hasgyakorlatoknál gyakori, hogy sokan tényleg csak a lábukat emelgetik. Azonban így a has alsó régiója csak minimálisan terhelődik. Akkor kapcsolódik be igazán a has alsó része, amikor a csípő is megemelkedik. Az a jó, amikor a láb emelkedése után a csípődet is elkezded emelni, mintha egy sündisznó lennél és épp összegömbölyödni készülnél. Próbáld a csípődet is mindig megemelni kicsit!

Az alábbi videón (haprés 2:00, lábemelés talajon és függeszkedve 2:30) a fickó remekül bemutat néhány hasgyakorlatot, ügyelve a megfelelő kivitelre és a csípőemelésre is. Ha a függeszkedés nehezen megy még, akkor edzőteremben használhatsz helyette tolódszkodó állványt is, ahol a könyöködön támaszkodva könnyebb végezni.

Természetesen még rengeteg hasgyakorlat létezik, keresgélj a neten és találd meg a neked valót, de a diétáról és a kardióról ne feledkezz meg.

Minden régiót dolgoztass meg!

Ahelyett, hogy egy bizonyos hasgyakorlatból végeznél egy rakás ismétlést, inkább csinálj 2-3 különböző gyakorlatot kevesebb, de minőségi ismétléssel, melyek a hasad minden részét kellően megdolgoztatják. Ügyelj rá, hogy a felső, a középső, és az alsó régiót is megdolgoztasd. Nincs értelme 2-3 gyakorlatot megcsinálni, amik mind csak a felsőt célozzák meg. Inkább végezz csak kettőt, melyek közül az egyik inkább a felső részt, a másik gyakorlat inkább az alsó részt célozza. Elkülönülten nem lehet edzeni őket, csak a hangsúlyt lehet áthelyezni. Minden olyan hasgyakorlat, ahol a felső tested használod ott inkább a felső és középső részt dolgoztatod meg, ahol a lábad és a csípőd emeled meg, ott inkább az középső és alsó részre helyeződik a hangsúly.

Mennyi idő?

A net tele van olyan videókkal és cikkekkel, amiben gyönyörű alkatú nők próbálják elhitetni, hogy csináld ezt meg azt a gyakorlatot és akkor majd attól ennyi, meg annyi idő alatt, olyan szép hasad, meg alakod lesz, mint az övé. De a valóság nem így működik. A szép alak, a formás izomzat, ha csak nem vagy szerencsés genetikával megáldva, akkor bizony kemény munka, diéta és sok idő eredménye lesz. Azért írom mindezt, hogy ne érjen csalódás. Készülj fel, hogy időt és energiát kell rá szánnod, de ha rászánod és kitartóan diétázol, kardiózol és edzel, akkor eléred a célod! Attól függően, hogy milyen formában vagy, mekkora a testzsír százalékod, a túlsúlyod, még a legjobb esetben is hosszú hónapokat kell rászánnod, de lehet, hogy 1-2 évet is, ez teljesen egyén függő. Igazából nem a hasizomzat fejlesztése a kemény meló, hanem a rajtalévő fölösleg leadása

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.