Konditerem edzés tippek kezdőknek

Bár a cikk kezdőknek szól, de a tapasztaltabbaknak is érdemes elolvasniuk, hiszen ők is sokszor megfeledkeznek ezekről, pedig egy igazán jó és minőségi edzés ezeknek a szabályoknak a betartásánál kezdődik.

Konditerem edzés tippek kezdőknek

Ne feledd kezdő vagy!

Ha lemész a konditerembe, ne akarj egyből 100 kilóval fekvenyomni, vagy épp 200 kilóval guggolni, esetleg 300 kilóval lábnyomásokat végezni legalábbis, ha nem akarod egy életre megnyomorítani vagy épp megölni magadat. Aki melletted mondjuk 100 kilóval vagy akár még nagyobb súllyal fekvenyom, abban biztos lehetsz, hogy nem tegnap kezdte az edzéseket. Az izmai és a szervezete már kellően megerősödtek ahhoz, hogy akkora súllyal eddzen, a tiéd viszont koránt sem!

A szervezetednek, izmaidnak, ínszalagjaidnak, csontjaidnak, a szívednek és az érrendszerednek is időre, méghozzá sok időre van szüksége ahhoz, hogy fokozatosan hetek, hónapok, évek alatt hozzászokjanak és hozzáerősödjenek az egyre nagyobb és nagyobb terhelésekhez, súlyokhoz. Ez lehet, hogy most számodra nyilvánvaló, de sokak számára még sem az, és ők bizony kezdő létükre is ki akarják próbálni vajon milyen nehéz lehet a 100 vagy épp 200 kiló. Te jó ég! Nem egyszer kellet már rászólnom az edzőterembe frissen beszabadult középiskolásokra, akik súlyzót is akkor láttak életükben először közelről, hogy azt azért még sem kéne! Persze az idősebbek sem sokkal jobbak.

Az emberi egó baromira sértődékeny és baromira tudja bántani, amikor azt látja, hogy mellette valaki kétszer vagy háromszor akkora súllyal edz. Az egó ilyenkor azonnal elkezdi az embert noszogatni, hogy emeld a súlyt, emeld a súlyt. Ő meg emeli is, aztán szerencsétlenkedik. Ha benned is megszólalna, kérlek ne hallgass rá!

Mindig fokozatosan emeld a súlyt és mindig az erőnlétednek, edzettségi állapotodnak megfelelő súlyokkal edz. Lehet, hogy most csak 30 vagy épp 50 kilóval tudsz fekvenyomni, de ne feledd az, aki melletted 100 vagy 150 kilóval nyom, egyszer ő is úgy kezdte, mint te.

A szabályos a nyerő!

Még tapasztalt, többéves edzőtermi múlttal rendelkező emberkénél is gyakori, hogy az egó csapdájába esnek és a kelleténél nagyobb súlyt használnak, ami mindig a szabályosság rovására megy persze. A szabálytalan kivitelezés viszont mindig az edzés minőségének és hatékonyságának a romlásához vezet, ráadásként a szabálytalan kivitelezés még a sérülés esélyét is jelentősen megnöveli. Ne feledd, még egy egyszerű húzódás is képes az embert hetekre kivonni a forgalomból. Éppen ezért mindig akkora súllyal edz, amivel a gyakorlatokat, az ismétléseket szabályosan tudod kivitelezni. A nagyobb súly soha ne menjen a minőség rovására!

Bemelegítés nélkül soha!

Sokan a bemelegítést úgy ahogy van kihagyják, vagy csak 10 másodperc alatt néhány karkörzéssel elintézik és már is ugranak a súly alá. Mindig szánj jó néhány percet a bemelegítésre és ne csak úgy ímmel-ámmal csináld. Mindig emlékeztesd magad, hogy kellő és minőségi bemelegítéssel jelentősen letudod csökkenteni a sérülés esélyét, az edzés is jobban fog menni és gyorsabban is fogsz fejlődni. Ahogy az autó motorja is, úgy az izmok is sokkal rosszabb hatásfokkal működnek, amíg nincsenek kellően átmelegedve. Az edzés elején érdemes pár perces kellemes lassú kocogással kezdeni, ami kellően felpörgeti és felkészíti a tested a fokozottabb terheléshez, majd mindig alaposan mozgasd át minden izmodat és tagodat, különösen azokat, amelyekre éppen edzeni akarsz. Még, ha a bemelegítő kocogásra nem is tudod magad rávenni, de legalább a többi bemelegítő gyakorlatban, akkor is légy alapos. Szánd rá azt a pár percet, mert megéri!

Döntsd el mi a célod!

A konditeremben nincs egyet fizet kettőt kap akció! Azaz, el kell döntened, hogy mi a célod. Nem lehet egyszerre fogyókúrázni/szálkásítani és tömeget/izmot is növelni. Két teljesen eltérő edzést és étkezést kíván mind a kettő.

Ha a fogyás/szákásítás a célod, akkor elsősorban a kardió gyakorlatokra kell helyezned a hangsúlyt és persze csökkentened kell a kalória beviteledet, de nem a fehérje beviteled. Ha nincs kalóriacsökkentés, nincs fogyás!

Ha viszont tömeget/izmot szeretnél növelni, akkor a súlyzós gyakorlatokra kell a hangsúlyt fektetned és növelned kell a kalória beviteled, és persze a fehérjebeviteled mindenképpen. Ha nincs kalórianövekedés és nincs elegendő fehérje, akkor nincs plusz izom se, mert nincs többlet, amiből a tested tudna építkezni! Az erőd növekedhet, de az nem jár feltétlen izomnövekedéssel is. Mert az izom ereje nem csak a mérettől függ, de ez már egy másik téma.

Ha a fogyás/szákásítás a célod akkor is lehet, sőt érdemes súlyzós gyakorlatokat végezned, de ne várj olyan jelentős fejlődést erőben és főleg méretben, mintha kimondottan arra edzenél, és annak megfelelően étkeznél.

Tehát már az elején döntsd el mi a célod, mert a kettő nem megy egyszerre. Ha nagy, szép és kidolgozott izomzatot szeretnél, de sok rajtad a fölösleg, akkor először mindenképpen a fogyást/szákásítást ajánlom, hiszen mit ér a nagy izom, ha több centi vastag zsírréteg fedi, és nem látszik belőle semmi sem. Fordítva nem érdemes csinálni, mert a fogyás mindig izomveszteséggel is jár, és mi értelme lenne a nehezen felépített izomzatot egy hosszabb fogyókúra alkalmával elveszíteni. Először mindig a zsírpárnáktól szabadulj meg, aztán jöhet az izomépítés!

Ne dumálj, inkább eddz!

Gyakori, de sokan az edzőteremben több időt töltenek a mobiljuk nyomkodásával vagy épp egy edzőtermi haverral beszélgetéssel, mint edzéssel. Ők két sorozat között 5, sőt 10 perceket is képesek mobilozni vagy beszélgetni. Na, ennek az edzésnek aztán semmi értelme, ráadásul még az eszközöket is foglalják mások elől, ami elég bunkó dolog!

Az edzésnek akkor van értelme és hatása, ha az egyes sorozatok között maximum 1 perc telik el. Ez lehet egy picit kevesebb vagy épp több is speciális edzési célok esetén, de általánosságban az 1 perc az optimális érték. Ha ennél jóval több időd pihensz, akkor az izmaid túlságosan kipihenik magukat, ami visszaveti a fejlődésed. Ekkor persze a több pihenő idő miatt könnyebb dolgod van, kellemesebb lesz az edzés és sokkal jobban fog menni a következő sorozat, de az izmaid fejlődése szempontjából ez hátrányos lesz. Ha rendesen akarsz fejlődni, tartsd be a pihenőidőt!

Összegzés

Bár ez a pár alap jó tanács, amit leírtam nagyon egyszerű és nyilvánvaló, még is sokan nem figyelnek oda rájuk. Pedig már ezen pár alapszabály betartásával is jelentősen lehet növelni az edzések minőségét és hatékonyságát. Mindig nagy a kísértés, hogy az egódra hallgass a szabályosság rovására vagy, hogy elódázd a bemelegítést azt gondolván, hogy nem számít. A két legyet egy csapásra is jól hangzik, de a gyakorlatban ez úgy sem fog működni. Beszélgetni is jó dolog, de csak mértékkel. Mindig emlékeztesd magad az alapszabályokra, mert kifizetődő!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.