Farkas éhség – Mit tegyek ellene?

A sikeres fogyókúra, ill. életmódváltás egyik, sőt talán a legnagyobb ellensége, az emberre gyakran rátörő farkas éhség. Az, amikor hirtelen legszívesebben az egész hűtőt felfalná az ember. Ilyenkor olyan étvágy tör rá az emberre, aminek nagyon nehéz ellenállni, de ha még is, akkor az hatalmas erőfeszítést és folyamatos önfegyelmet igényel.

Farkas éhség – Mit tegyek ellene?

Ilyenkor a legkisebb megingás is hatalmas zabálásba torkollhat. Gyakran mondja az ember magának ilyenkor: „Tényleg csak egy falatot eszek ebből vagy abból és utána megállok.” Aztán abba sem hagyja, amíg el nem fogy az a tábla csoki, az a zacskó chips, az a ráadás tál étel, stb. Ugye ismerős!

Amilyen vészesnek tűnik ez a farkas éhség dolog, valójában olyan könnyen kezelhető. Nagyon egyszerű védekezni ellene. Ezt az egészet az ingadozó vércukorszint okozza. A megoldás tehát az, hogy stabilizáljuk a vércukorszintünket, ami mindössze 3-4 napot vesz igénybe csak. Utána beáll és már könnyű lesz tartani a diétát, amit beterveztünk magunknak.

A vércukor akkor ingadozik, amikor egésznap, vagy már hosszú ideje nem ettünk semmit, majd hirtelen leesik. A másik eset meg akkor fordul elő, amikor valami nagyon cukros dolgot eszünk vagy iszunk. A sok cukor hatására előbb hirtelen megemelkedik a vércukorszint, majd aztán kicsit később hirtelen lezuhan. Általában ilyen esetekben tör ránk a farkas éhség.

A megoldás tehát az, hogy napi ötször esetleg hatszor étkezzünk. Természetesen nem kell minden étkezésnek teljes nagy étkezésnek lennie, hiszen azzal nagyon megnövelnénk a napi kalória bevitelünket. A lényeg az, hogy a vércukorszintünket stabilizáljuk két nagyobb étkezés között is pár falattal. Ez lehet zöldség, gyümölcs, diók, magvak, húsok, sajtok, bármilyen egészséges alternatív rágcsálni való, egy doboz joghurt, egy tál saláta, stb. A lehetőségek végtelenek. A lényeg, hogy olyan dolog legyen, ami nem cukros, olyan dolog, ami nem emeli meg a vércukorszintet túlságosan.

Mostantól egyél többször és rendszeresen, és gondoskodj ezentúl róla, hogy a vércukrod mindig stabil legyen. Ha így teszel meg fogod látni, hogy pár napon belül még az általános étvágyad is csökkeni fog, és kevesebb étellel is jól fogsz lakni, mint korábban. Mert a stabil vércukorszint stabil egészséges étvágyat is eredményez.

Ha legközelebb rád törne a farkas éhség, de még nincs ott a főétkezés ideje, jusson eszedbe, hogy csak az ingadozó vércukorszinted „kiabál”. Valójában nem kell neked az a zacskó chips, az a tábla csoki, stb. Állj meg egy pillanatra és gondold át a dolgot. Egyél egy keveset, pár falatot, valami egészségeset, és várj körülbelül 15-20 percet. A vércukorszinted ez idő alatt stabilizálódik, és a rád törő farkas éhség meg fog szűnni.

De hogy legközelebb elkerüld az ilyet, inkább előzd meg a dolgot. Ezért fontos, az étkezésben a rendszeresség, hogy ilyen sose forduljon elő. Csak pár falat étel két étkezés között. De még is, az a pár falat étel nagyon jelentős változást fog hozni az életedben. Stabil vércukorszintet, stabil és könnyen kezelhető étvágyat, és ezáltal sikeres fogyókúrát és életmód változtatást.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.