A fogyás második alapszabálya – Sose koplalj!

Ok, fogyni úgy lehet, ha kevesebbet eszek a kelleténél. Ezt szinte mindenki tudja. Igen, de sajnos nagyon sokan át esnek a ló túloldalára és túlzásba viszik a csökkentés mértékét. Azt gondolják, ha még kevesebbet esznek, akkor majd még többet és még gyorsabban fognak fogyni, pedig a túlzott csökkentéssel épp az ellenkezőjét érik el. Nem, hogy fogyni, hanem még idővel hízni is fognak.

A fogyás második alapszabálya – Sose koplalj!

Ugyanis a szervezet működése úgy lett kitalálva, hogy nagyon szeret raktározni, mégpedig energiát, azt pedig zsír formájában. Ez a raktározási üzemmód lehet, hogy nagyon jó volt régen, több száz, vagy épp több ezer évvel ezelőtt, különösen az ősemberek korában, amikor nem lehetett tudni, hogy mikor jut az ember legközelebb élelemhez, hiszen akkoriban nem mehetett be bármikor az ember a sarki boltba, ha éppen megéhezett. Szóval ez a működési elv nagyon jó volt régen, viszont manapság már inkább csak sok bosszúságot okoz a modern embernek. De ez van!

Viszont ha ezt tudod, hogy a szervezeted nagyon szeret raktározni, akkor ne adj neki rá lehetőséget, hogy raktározzon. A raktározási üzemmód két esetben kapcsol be. Egy, ha túl sokat eszel, mert akkor a fölösleget azonnal eltárolja a szűkösebb időkre előre felkészülve, és kettő, ha túl keveset eszel.

Logikus, ha sokat eszek abból zsír lesz, de ha túl keveset, akkor abból még is hogyan fog raktározni. Nagyon egyszerűen úgy, hogy szépen lelassul az anyagcseréd, a tested alkalmazkodik a jelentősen csökkentett kalória bevitelhez és már sokkal kevesebbel is befogja érni. Így hiába fogsz jelentősen kevesebbet enni a szükségesnél, még sem fogsz fogyni, sőt ha épp „bűnbeestél” és éppen egy kicsit is elszaladt veled a ló, akkor azt a kis többletet is azonnal elraktározza. Ez viszont könnyen vezethet az oly sok fogyókúrázó életét megkeserítő un. jojó effektushoz. Amikor is hosszas koplalás és sikertelen fogyókúrázás után az illető feladja és elkezd „rendesen” enni, és aztán nagyon rövid idő alatt akár a dupláját is visszahízhatja annak, mint, amit leadott. Miért? Mert hosszú ideig koplalt és a szervezete amint tud, azonnal mániákus raktározásba kezd.

Tehát nem érdemes koplalni és túlzott mértékben lecsökkenteni a kalória bevitelt, hisz azzal nem segítesz semmit, épp ellenkezőleg, csak még rosszabb helyzetbe sodorhatod magadat.

A fogyás akkor indul be és akkor marad fenn hosszú távon, ha a kalóriacsökkenés mértéke egy optimális tartományon belül mozog, ami körülbelül 250-500 kcal. A fogyás, így nem lesz gyors, viszont biztos lehetsz benne, hogy hosszútávon képes leszel fenntartani, egészséges módon, és jórészt zsírból fogsz fogyni. Jól hangzik nem!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.