Első a diéta, második a sport

Ha fogyni szeretnél, akkor elsősorban az étkezésed kell rendbe raknod. Nem kell, hogy halálra eddzed magad a teremben, nem kell maratoni távokat futnod vagy tekerned. Mert nincs az a sportmennyiség, amivel az alapvetően helytelen és túlzott étkezést űberelni, kárpótolni, semlegesíteni lehetne. Ok, ha éppen lecsúszott egy szelet csoki, ami az aznapi terven már felül volt, és úgy döntesz, hogy tekersz egyet, hogy ledolgozd, az még rendben van, sőt nagyon helyesen teszed. De egy egész napos helytelen étkezést semmivel sem fogsz ledolgozni, helyrehozni. Főként, mindez nap, mint nap megismétlődik.

Első a diéta, második a sport

Szokták mondani, hogy a sikeres fogyókúra 70% diéta és 30% sport. Ezt az állítást jómagam is alátámaszthatom, mint sikeres fogyókúrázó és életmód változtató. Rakd rendbe az étkezésed és a siker már garantált. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell sportolni, de a sikerben a legfőbb kulcs a megfelelő diéta. Sportolni is kell, egyrészt mert lefogyni egy dolog, de a jó külalakot nem csak az alacsony testzsír százalék, hanem a megfelelően karbantartott izomzat is adja.

Ezenkívül a rendszeres sport jelentős mértékben hozzájárul a sikerhez, hisz pörgeti az anyagcserét, növeli a tested kalóriaigényét és gyorsabban célt érsz, mint sport nélkül. Tehát sportolni is kell, legalább heti két alkalmat próbálj beiktatni az életedbe. Ha épp nincs időd, lehetőséged eljárni valahova otthon is mozoghatsz.

Persze az otthoni sportnak megvan az a hátránya, hogy általában, sokan pár hét után abbahagyják. Lehet, hogy még eszközöket is vesznek, szobabiciklit vagy más eszközt. Használják pár hétig, aztán ott porosodik a sarokban.

Ezért, ha teheted, keress egy helyet, ahova eltudsz járni. Ha már megvetted a bérletet az elég ösztönző, hogy kitartóbb legyél. Érdemes valamelyik ismerősödet is rávenned, hogy járjatok együtt. A jó társaság szintén ösztönzőleg hat.

Egy tábla csoki, egy hamburger vagy épp egy zacskó chips kb. 500 kcal. Mindezeket 5 perc alatt könnyedén meglehet enni, de ledolgozni akár 50 percbe is beletelhet.

Tehát a lényeg, hogy mindig tartsd észben, hogy a siker kulcsa 70%-ban a diétán és 30%-ban a sporton múlik, de mindkettőre szükség van, mert egymást támogatják.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.