A főzés hatása az ételekre

A főzés vízben az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb ételkészítési eljárás, melynek nagy előnye, hogy egyáltalán nem szükséges hozzá plusz zsiradék, ami jelentősen megnövelné az étel eredeti zsír és kalóriatartalmát. Csak bedobjuk a főzni valót egy fazék vízbe és kész is. Látszólag tökéletes megoldás lenne, de sajnos a főzésnek is megvannak a maga árnyoldalai.

A főzés hatása az ételekre

Főzés során csökken a vitamintartalom

Az egyik, amit föl szoktak sok helyen hozni, hogy a főzés során jelentősen csökken az étel vitamin- és ásványianyag-tartalma. Valóban, de ha jobban belegondolsz ez nem olyan nagy gond, mert a vitaminok nagy része a főző vízbe távozik, amit leves esetén szintén megeszünk, vagy akár felhasználhatunk akár azon vagy egy másik fogás készítése során, így nem vész kárba a sok tápanyag. Ráadásként a szervezeted számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat számos más élelmiszerrel is betudod juttatni sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben, amiket alapból nyersen fogyasztunk. Gondolj csak a gyümölcsökre, salátákra, savanyúságokra, stb! Na és persze ott vannak még a multivitamin tabletták is, amik lássuk be, igazán megkönnyítik a dolgunkat, főleg télen.

A vitamintartalom csökkenése tehát nem olyan nagy probléma, sőt mérsékelheted is a csökkenés mértékét, ha odafigyelsz a következőkre.

  • Mindig friss zöldséget vásárolj és kerüld a már láthatóan fonnyadásnak indult zöldségeket, amik alapból sokkal kevesebb vitamintartalommal bírnak.
  • A zöldségeket csak a közvetlen felhasználásuk előtt készítsd elő.
  • A zöldségeket hagyd egészben vagy csak nagyobb darabokra vágd össze úgy, hogy még át tudjon puhulni.
  • Főzés helyett inkább párolj, de ha az étel fajtája ezt nem teszi lehetővé, akkor a zöldségeket csak a már forrásban lévő vízbe rakd be. A rövidebb főzési idő csökkenti a vitamin veszteséget.

Főzés során nő a glikémiás index

A vitamin tartalom csökkenése mellett van egy másik jelenség is, ami leginkább fogyókúra szempontjából fontos. A szénhidrátokban gazdag ételek esetén (pl.: burgonya, tészta, rizs, stb.) az étel glikémiás indexe a főzés során nőni fog. A glikémiás index az ételek vércukorra gyakorolt hatását jelzi. Minél nagyobb egy étel glikémiás indexe, annál gyorsabban emésztődnek és szívódnak fel belőle a szénhidrátok a szervezetben és így annál jobban megemeli a vércukorszinted, ill. annál nagyobb vércukorszint ingadozásokat okoz. Az ingadozó vércukorszint pedig rendszeresen rád törő, nehezen leküzdhető farkaséhséget fog okozni, ami a sikeres fogyókúra egyik legnagyobb ellensége. Ha fogyókúráztál már, akkor biztosan te is számtalanszor tapasztaltad.

Bár a glikémiás index növekedését elkerülni szintén nem lehet, de csökkenteni igen, csak figyelj a következőkre.

  • Ha valamilyen szénhidrátban gazdag ételt főzöl, akkor egyszerűn csökkentsd a főzési időt, és csak addig főzd, ameddig feltétlenül szükséges, de még jobb, ha főzés helyett inkább párolsz vagy gőzölsz.
  • A főzni valót vágd minél nagyobb darabokra. Például a kockára vágott krumpli sokkal jobb, mint a püré.
  • De amivel a leginkább tudod csökkenteni a vércukorszintre gyakorolt hatást, ha sose tisztán, magában eszed a burgonyát, tésztát, rizst, vagy más hasonló szénhidrátokban gazdag ételeket, hanem mindig eszel melléjük friss zöldségeket, salátákat is. Ezek jelentősen lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ami egyenletesebb vércukorszintet és étvágyat fognak okozni.
  • A zsírok jelenléte szintén „lassító” hatásúak, így ha az nincs jelen az ételben, akkor egy egészen pici egészséges hidegen sajtolt olaj (pl.: olíva, szezám, len stb.) vagy akár olajos magvak közvetlen felhasználása is előnyös és egészséges lehet. Persze csak módjával a magas kalóriatartalmuk miatt!

Amint észrevetted a vitamintartalom csökkenését és a glikémiás index növekedését is 1-2 kivétellel szinte ugyanazokkal a technikákkal lehet megakadályozni, ill. mérsékelni.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.