Fogyni szeretnék! Mit és mennyit sportoljak?

A legtöbbeknek, legalábbis azoknak, akiknek még nem sikerült lefogyniuk, a fogyókúra hallatán elsőnek a nehezen betartható szigorú diéta és másodiknak a fárasztó és izzasztó edzések jutnak az eszükbe. Pedig, ahhoz, hogy lefogyjunk, egyáltalán nem kell se a diétával, se az edzésekkel kínozni magunkat, épp ellenkezőleg. Csak az tud igazán hatékonyan működni, amit élvezel is, akár diétáról akár sportról van szó.

Fogyni szeretnék! Mit és mennyit sportoljak?

Hogy mit sportolj?

Rendkívül egyszerű. Bármilyen aktív sporttevékenység megfelelő, amit élvezettel és hosszútávon tudsz csinálni.

Sokféle sport van, melyek némelyike sokkal több kalóriát igényel, mint mások, és amelyek során sokkal hatékonyabb a szervezet zsírfelhasználása is. De, mit ér az egész, ha nem élvezed, ha csak kínlódás a számodra, és maximum pár hétig vagy hónapig fogod csinálni.

Mindig olyan sportot válassz, ami neked élvezetet nyújt. Ne csak azért kezdj bele, mert épp fogyókúrázol, hanem azért mert örömödet leled benne. Ilyen sportot keress! Lehet, hogy belekezdesz egybe és kiderül, hogy még sem jön be, akkor keress másikat egészen addig, amíg meg nem találod a neked megfelelőt, amit nem a fogyókúra, hanem az adott sport öröméért tudsz végezni. Például, gondolj vissza gyerekkorodra. Biztos volt olyan sport, amit mindig szívesen kipróbáltál volna, de sosem tetted meg valamiért. Hát próbáld ki most!

Jó, de még is mit és mennyit?

Tényleg mindegy, csak sportolj és élvezd! Minden olyan sport megfelelő, ami aktív és megizzaszt! A könnyed kocogástól a falmászásig annyi lehetőség van, találd meg a számodra megfelelőt, amit élvezettel és hosszútávon fogsz végezni, és amit az életed mindennapjainak a részévé tudsz majd tenni legalább heti 2-3 alkalommal.

Nem kell mindennap maratoni távot lefutnod, ahhoz hogy fogyjál, mert akár hiszed, akár nem, nem a sporttól fogsz lefogyni, hanem a megfelelő diétától. Ezért is mondom, hogy mindegy mit sportolsz, csak élvezd. A sikeres fogyás kulcsa 70% diéta és 30% sport. Régi közhely, de igaz! Mert nincs az a sportmennyiség, amivel a rossz étkezési szokásokat ki lehetne váltani. Ha viszont rendbe rakod az étkezésed, akkor a siker már garantált, amire a sport csak rá rak még egy lapáttal. A sport csak támogató szerepet tölt be, de az elsődleges mindig a diéta legyen!

A sport elsődleges célja, hogy javítja az egészséges és a kondíciód. Karban tartja a szív és keringési rendszered, fejleszti az izomzatod és az alakod. Másodlagos szerepe a fogyókúra során pedig az, hogy fokozza és fenntartsa az anyagcseréd és növelje a napi kalóriaszükségleted. A sport segít, hogy a fogyás hosszútávon is fenntartható legyen, mert megakadályozza, hogy a szervezeted alkalmazkodni tudjon a fogyókúra során a csökkentett ételmennyiséghez. De, hogy azt az anyagcsere fokozó hatást kocogással, biciklizéssel, labdajátékkal vagy épp favágással éred el, az mindegy. Akkor tehát inkább válassz olyan tevékenységet, amit élvezel is.

Sokan rengeteget edzenek nap, mint nap és mégsem tudnak lefogyni, mert egész egyszerűen nem megfelelő a diétájuk. Miért ilyen fontos a diéta? Mert, ha lemész sportolni az edzőterembe, mondjuk egy órára vagy kettőre, bár közben is fogsz zsírt égetni, de az a zsírmennyiség csak töredéke lesz annak, amit a nap többi részében, a maradék 22-23 órában tudnál felhasználni, ha megfelelő diétát is tartanál. Ha nincs rendben a diétád, akkor az a napi 1-2 óra sport semmit sem számít.

Ha tehát a fogyás a célod, akkor a megfelelő diéta mellett heti 2-3 alkalom sport már elég a sikerhez. Szóval, ahelyett, hogy halálra edzenéd magad, inkább keress egy olyan sportot, amit élvezel és koncentrálj inkább a diétára!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.