Vigyázz, a tested becsap! Nem éhes vagy csak szomjas.

Ne egyél, előbb igyál! Gondoltad volna, hogy a tested sokszor a szomjúságot éhségérzetként közli veled. Pedig valójában csak innod kéne egy nagypohár vizet és az éhség rövid időn belül megszűnne.

Vigyázz, a tested becsap! Nem éhes vagy csak szomjas.

Éhséget, különösen a hirtelen rád törő farkas éhséget általában az ingadozó vércukorszint szokott okozni. Ez pedig nagyon könnyen, napi több, 5-6 kisebb étkezéssel, ill. a főbb étkezések közötti pár falattal lehet könnyen elkerülni. Ha ezt már rendbe raktad az étkezésed terén az már fél siker. De ettől függetlenül időnként mégis éhséget érezhetsz indokolatlanul. Azonban ez nem azt jelenti, hogy valóban ételre van szüksége a testednek.

Ha tudod, hogy aznap megfelelően étkeztél és elvileg nem lenne szabad éhesnek lenned, legalábbis akkor még nem, akkor jó eséllyel a tested megpróbál becsapni téged. Ne hagyd magad rászedni! Inkább igyál valamit, lehetőleg valami egészségeset, azaz bármit, ami nem cukros. Természetesen az édes ízt nem kell megvonnod magadtól. Nyugodtan használj valamilyen nulla kalóriás mesterséges vagy természetes édesítőt, például Stevia-t.

Ha ittál, az éhség hamarosan meg fog szűnni. Ha még sem szűnne meg, az csak akkor lehetséges, ha aznap a szokásostól eltérően jóval nagyobb volt az a fizikai aktivitásod és így a kalóriaszükségleted. De ezt szintén könnyen tudod ellenőrizni. Csak gondold át, hogy végeztél-e aznap a szokásosnál jóval több fizikai aktivitást. Ez lehet bármi, sok fizikai munka, sok rohangálás a munkában, sport, nagytakarítás, stb.

Ha jogos a tested éhségérzete, akkor nyugodt szívvel egyél, de ha nem jogos, akkor még mindig fennáll a lehetősége, hogy csak megpróbál rászedni. Ekkor egyél pár falatot, hogy stabilizáld a vércukorszinted a következő étkezésig.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.