Ne küzdj! Keress alternatívát!

A sikeres fogyókúra vagy életmódváltás kulcsa nem a küzdelem, a kínlódás, az önmegtartóztatás, a lemondás. Épp ellenkezőleg! Feszülten, stresszben, kínlódva, amit a lemondások okoznak, nem lehet se lefogyni, se életmódot változtatni.

Ne küzdj! Keress alternatívát!

Bármely fogyókúra és életmód változtatás csak akkor lehet sikeres, ha az örömöt okoz számodra, hiszen másképp nem tudod azt hosszútávon végezni.

Tudod jól te is mi az, amin változtatnod kellene, de csak változtatnod kell és nem lemondani. Keress alternatív sütési, főzés eljárásokat, alternatív, egészségesebb hozzávalókat, amitől az ételeid, italaid egészségesebbek lesznek és támogatják az egészségedben és külalakodban kitűzött céljaid elérését.

Már egészen apró változtatások is jelentősen hozzájárulnak a sikeredhez. Minél több apró változtatást végzel, azok összeadódva jelentős változásokat fognak hozni neked az életedben. Ne becsüld alá az apró változtatásokat.

Az alábbiakban csak néhány egyszerű tippet írok. Talán elolvasva nyilvánvalónak tűnnek majd, de még is itt kezdődik a dolog. A legjobb ezekben, hogy nem kell lemondanod semmiről, nem kell kevesebbet enned, csak egy kicsit változtatsz az eddigi szokásaidon és már is, éves szinten több kiló zsírtól szabadulhatsz meg játszi könnyedséggel. Természetesen ez csak a kezdet, ha egy kicsit a mennyiségeken is korrigálsz, és még sportolsz is, a változás még látványosabb lesz.

A nulla a nyerő

Felejtsd el végre a cukrot. Mindegy, hogy fehér, barna, por, kristály, kocka, méz, nád, nyírfa vagy más. A cukor, az cukor. Sok kalória! Igen, a nyírfacukor és a méz kicsit kevesebb, de még mindig sok kalória. Használj nulla kalóriás mesterséges vagy természetes édesítőket. Ezeket ételben és italban egyaránt lehet alkalmazni, így anélkül élvezheted az édes ízt, hogy fölösleges kalóriabombákkal terhelnéd a tested.

A barna az igazi

A fehér lisztes termékek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Válts teljes kiőrlésű vagy rozslisztes változatra, hogy elnyújtsd a szénhidrátok emésztésének folyamatát. Kalória tekintetében mindegy, hogy fehér, vagy más, de a hosszabb emésztés egyenletes vércukorszintet és stabil, kiegyensúlyozott étvágyat eredményez, mely a sikeres fogyókúra vagy életmódváltás nélkülözhetetlen eleme.

A többféle a jó

Minden étkezésnél használj minél többféle egészséges hozzávalót, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat. Legyen az egy saláta, egy köret vagy más. Például, ahelyett, hogy egy egyszerű főtt rizst készítenél a hús mellé, keverj bele az ízlésednek megfelelően mindenféle zöldséget és magvakat is. Egyrészt növeled vele az egészséges hozzávalók arányát, másrészt lassítod az ételekben lévő szénhidrátok felszívódását is.

A kisebb százalék jobb

Tejtermékek esetén, minél kisebb a zsírtartalom, annál jobban jársz. Rengeteg fölösleges kalóriától és zsírtól óvhatod meg magad, ha mostantól a tejtől a vajig, mindenben a sovány, egészségesebb változatot veszed. Sokan nem fordítanak erre figyelmet megszokásból, vagy azért mert nem érdekli őket, esetleg azért mert azt gondolják, hogy nem számít. Pedig igen is számít! Ha rendszeresen fogyasztasz tejtermékeket, akkor éves szinten több kilóra is rúghat az a zsírmennyiség, amit teljesen fölöslegesen eszel meg.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.