Légy őszinte magadhoz – Avagy, a túlevés okai!

A sikeres fogyókúra alapköve, hogy csak annyit együnk, amennyire a szervezetünknek szüksége van, ill. annál egy kicsit kevesebbet, hiszen nem szinten tartani, hanem fogyni szeretnénk. És ez az, ami a legtöbbünknek nagyon nehezen megy.

Légy őszinte magadhoz – Avagy, a túlevés okai!

Egyszerűen csak nagy nehézségek árán vagyunk képesek visszavenni az elfogyasztott étel mennyiségekből, pedig ez a siker kulcsa, a mértékletesség. De itt is érvényes az a mondás, hogy többet ésszel, mint erővel. Ahhoz, hogy ne kínlódás árán tudd csak a mennyiségeket kordában tartani, először vizsgáld meg, hogy nálad mi okozza a túlevést. Több oka is lehet és hidd el nem a tested az, hanem te magad! Ha meg van az ok, akkor a megoldás is már egyszerű.

A túlevés leggyakoribb okai

  • szomorúság, bánat
  • unalom, rossz szokás

Szomorúság, bánat

Vannak, akik az italba és vannak, akik az evésbe fojtják a bánatukat. Nem feltétlenül kell hozzá valami megrendítő szomorú esemény, sőt leginkább a mindennapos fásultság, örömhiány az, ami miatt sokan az evésben találják meg örömüket. Az evés egyszerű, mindig kéznél van, nem kell hozzá semmi extra erőfeszítés. Csak megpakoljuk a tányérunkat, leülünk a TV elé és máris jól érezzük magunkat. Igen kb. 1 órára, vagy maximum pár óráig, aztán jön megint a lelkiismeret-furdalás, legalábbis azoknál, akik törődnek magukkal és szeretnének jobban kinézni. Ugye ismerős!

Megoldás

Muszáj keresned valamilyen olyan örömforrást az életedben, amiből mindennapos szinten örömhöz tudsz jutni, és amivel kitudod váltani az étel nyújtotta örömöt. Ez lehet bármi, mindegy, csak számodra örömöt okozzon a művelése, olyan dolog lehetőleg, ami tevékeny, azaz ne a TV nézés legyen. Kezdj el sportolni, festeni, rajzolni, gyűjteni vagy tanulni valamit, mindegy mit csak csinálj valami tevékeny dolgot, valami más örömforrást, amiben tudsz fejlődni és előrelépni is.

Unalom, rossz szokás

Itt is gyakorlatilag ugyan az érvényes, amit a szomorúság és a bánat esetén mondtam. Az evés itt is csak pótcselekvés. Sokszor csak egyszerűen unalomból vagy rossz szokásból bontunk ki egy tábla csokit, egy zacskó chips-et, vagy bármi mást például TV nézés közben vagy csak úgy. A rossz étkezési szokások többnyire gyerekkorunkból a szülők, a különböző közösségek, filmek vagy egyéb befolyásoló tényezők által alakulnak ki bennünk, de van, hogy mi magunk alakítjuk ki őket anélkül, hogy észrevennénk a kellemetlen következményeit, ill. csak akkor, amikor már késő.

Megoldás

Itt is kell keresned valami más tevékenységet, amivel hasznosan, örömteli módon foglalod el magad az evés helyett akkor, amikor az unalom vagy a rossz szokás miatt akarsz csak enni. Ha meg van új örömforrás, akkor az evést könnyen kitudod váltani.

Légy őszinte magaddal!

A legtöbb túlsúlyos embernél általában mindegyik kiváltó ok jelen van, némelyik kisebb némelyik nagyobb mértékben. Ahogy az alkohol, a drog, a cigaretta, a szerencsejáték is, úgy a túlevés is bizonyos értelemben egy káros szenvedély. Addig nem tudod megoldani a problémát, amíg be nem ismered magadnak, hogy az étkezési szokásaid egy nagy rakást sem érnek abból a bizonyosból, amíg fel nem ismered, hogy sokszor tényleg csak szomorúságból, unalomból vagy épp a rossz szokások miatt nyúlsz ételhez.

Tarts őszinte önvizsgálatot és ismerd fel miken kell változtatnod! Sőt írj listát tételesen azokról a dolgokról, amiken változtatni akarsz az étkezésedben.

Ha meg van a lista, szépen kezd el őket megvalósítani. Válassz ki mindig egyet, azt, amelyikről úgy érzed, hogy könnyen fog menni. Csináld addig, amíg már könnyen megy az új egészségesebb étkezési szokás és már a mindennapjaid részévé tetted. Ha ez megvan, válassz ki egy következő pontot a listádról és kezd el azt is alkalmazni. Néha gyorsan, néha lassan fogsz haladni, de fokozatosan néhány hónap vagy 1-2 év alatt áttudod változtatni az étkezésed kínlódások, lemondások nélkül.

A fokozatos változtatás pedig, majd fokozatosan hozza számodra a kívánt végeredményt, a jobb közérzetet, a jobb egészséget, a jobb alakot, stb.

Ne halogasd tovább!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.