Igyál, hogy fogyjál! – Fontos tudnivalók a folyadék utánpótlásról

Az emberek jelentős része sajnos nem csak az étkezéssel, de a megfelelő folyadékfogyasztással is igen csak hadilábon állnak. Nem elég, hogy sokan rendszertelenül mindenféle tápláló és egészséges ételnek nem igazán nevezhető étellel tömik magukat, de melléje még a megfelelő folyadék utánpótlásról sem gondoskodnak. Nem csoda aztán, ha sokan túlsúllyal küzdenek.

Igyál, hogy fogyjál! – Fontos tudnivalók a folyadék utánpótlásról

Miért fontos a megfelelő folyadék utánpótlás?

Képletesen szólva a folyadék az ember számára olyan, mint a gépek számára az olaj, a hűtővíz és az üzemanyag. Ha valaki nem iszik elég folyadékot, akkor a fokozatos és lassú kiszáradás következtében egész egyszerűen elkezd besűrűsödni a vére, kezd lassulni és akadozni és az anyagcseréje, azaz kezd romlani úgy általában véve az egész szervezetésnek a működése és a hatásfoka.

Ahogy a gépek sem képesek olaj, hűtővíz és üzemanyag nélkül túl sokáig működni, úgy az ember sem. A megfelelő folyadék utánpótlás tehát nem csak a fogyás szempontjából, hanem az egészség szempontjából is rendkívül fontos.

Mennyi a szükséges folyadékbevitel egy nap?

A napi folyadékszükségletet nem lehet egzakt módon pontosan meghatározni, hiszen számtalan tényező befolyásolja, de leginkább a kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, a hőmérséklettől és az egészségügyi állapottól függ és egyénenként kisebb-nagyobb mértékben eltérhet. Általánosságban viszont elmondható, hogy egy egészséges felnőtt ember számára egy hétköznapi napon átlagosan legalább napi 2,0 liter az ajánlott mennyiség.

Nyári kánikulában, vagy egy olyan napon, amikor intenzív fizikai megterhelésnek voltunk kitéve, akár fizika munka, akár sporttevékenység miatt, a folyadékszükséglet akár 3 literre is simán felmehet. Szintén jóval magasabb 2,5 – 3,0 liter körüli a folyadékszükségletük az állapotos és szoptatós anyukáknak. Kisgyermekek esetén pedig kortól függően 1,0-1,5 liter.

Az ajánlott iránymutató értékek meghatározásához használd az oldalon található napi folyadékszükséglet kalkulátort.

Mennyi a szükséges folyadékbevitel kánikulában és sport közben?

Akár kánikulában, akár sport közben, amikor az izzadás révén rengeteg vizet veszít a szervezet és így a folyadékigénye jelentősen megnő, akkor a normál folyadékbevitel mellett, az extra szükségletet is biztosítani kell. Ezt a leg jobb úgy pótolni, hogy rendszeres időközönként kortyolgatunk ahelyett, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű folyadékot innánk meg. Erre különösen sport közben érdemes odafigyelni, amikor a hasunkban lötykölődő nagyobb mennyiségű folyadék kellemetlenségeket okozhatna.

Melyik folyadék a legmegfelelőbb?

Természetesen a legmegfelelőbb folyadék a sima hétköznapi csapvíz vagy ásványvíz, de a tea, a limonádé és a gyümölcslevek is megfelelőek lehetnek, amennyiben extra cukor felhasználása nélkül te magad készíted őket, maximum valamilyen nulla kalóriás édesítő felhasználásával.

A közértekben vásárolt üdítőitalok, teák és gyümölcslevek legtöbbje sajnos rengeteg cukrot, tartósítószert és mindenféle egyéb nem éppen egészséges adalékanyagot tartalmaznak szóval rendszeres fogyasztásra nem éppen ajánlatosak. Éppen ezért ha egy mód van rá, ne azokkal próbáld megoldani a folyadék utánpótlásodat. Ihatod őket, de inkább csak néha-néha és lehetőleg valamilyen egészségesebb változatot keresess.

Ha mindenképpen boti gyümölcslére vágysz, keresd inkább a frissen préselt változatokat, amiket többnyire csappal ellátott dobozban, ill. zacskóban szoktak árusítani és külön feltüntetik rajta, hogy frissen préselt. Bár ezek kicsit drágábbak lehetnek, mint a sűrítményből készültek, de ég és föld a különbség köztük. Ha nagyobb kiszerelésben például a piacon vásárolod a megfelelő helyen, akkor még árban sem olyan nagy a különbség az olcsóbb és egészségtelen változathoz képest.

Mikor igyak sport italt?

A sport italok a folyadékon kívül vitaminokat, ásványi anyagokat és különböző szénhidrátokat is tartalmaznak, így nem csak folyadékkal, de energiával és a szükséges vitaminokkal is ellátja a szervezetet, hogy a maximumot nyújthasd. Lehet őket fogyasztani, de csak akkor érdemes rájuk pénzt áldozni, ha kimondottan hosszabb, minimum egy órás nagyon magas intenzitású, kimerítő sporttevékenységet folytatsz, ill. versenyen, ahol nyilván a maximumot szeretnéd kihozni magadból.

Számtalan féle sport ital kapható, mindegyik más összetevőkkel. Azonban mivel ezek többsége szénhidrátokat is tartalmaz, így jelentős kalóriatöbbletet jelenthetnek neked. Ha éppen fogyókúrázol és az edzéseid célja a fogyás, akkor ezzel a kalóriatöbblettel is kalkulálnod kell. Illetve ebben az esetben érdemes inkább hanyagolnod a sport italokat, hogy az edzés során a zsírodból állítsa elő a szervezeted a szükséges energiát és ne a spot italból. Ha szeretnéd fokozni a fogyásod, ill. a zsírégető edzéseid hatékonyságát, akkor érdemes kimondottan olyan sport italokat keresned, amik olyan összetevőket tartalmaznak, amik a zsírbontást, energiaátalakítást segítik, támogatják a szervezetedben. Hogy csalódás ne érjen, sose feledd! Ezek a sport italok csodát nem fognak tenni és a kemény edzést nem fogják helyettesíteni, ezek csak az edzéseid hatékonyságát fogják javítani, aminek hosszútávon lesz eredménye.

A kiszáradás tünetei sorrendben

  • Szájszárasság, szomjúság
  • A vizelet mennyisége lecsökken és sötét színű lesz.
  • Kezd romlani a bőr és a végtagok vérellátása, a kezek és a lábak hűvös tapintásúak lesznek.
  • A vér kezd sűrűsödni, mely fokozottabb és szaporább szívverést eredményez, súlyosabb esetben akár szívritmuszavart is.
  • Fejfájás, szédülés, fáradtság, gyengeség, izomgörcsök
  • Zavarodottság, eszméletvesztés, halál maximum 3-4 napon belül, ill. nagy hőségben, fokozott megterhelés esetén, akár hamarább is.

A rendszeres nem megfelelő folyadékellátás egyéb gyakori tünete a székrekedés. Az egészséges bélmozgás és székletürítés elengedhetetlen feltétele a rendszeres, megfelelő folyadék és rostfogyasztás. Fontos, hogy a rost a többi jótékony hatása mellett ezt a feladatát csak úgy tudja ellátni, ha a megfelelő folyadékbevitelre is odafigyelünk.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.