Egész nap koplalok és még is hízok. Miért?

Az elhízás leggyakoribb oka, hogy az emberek egész egyszerűen többet esznek a kelleténél. Azaz több kalóriát visznek be, mint amennyit a szervezetük a nap során fel tud használni. A fel nem használt többlet kalóriából, ill. ételből pedig zsírpárna lesz. Sokan alig esznek egésznap és még is híznak. Látszólag ez logikátlannak tűnik, pedig nem az. Ugyanis a túlevés, az, hogy többet eszünk a kelleténél, nem csak napi szinten, hanem étkezésenként is érvényes.

Egész nap koplalok és még is hízok. Miért?

Mindenkinél megvan, hogy egyszerre mennyi étellel, ill. mennyi abból származó kalóriával tud megbirkózni. Ha egy adott étkezés során szintén többet eszünk a kelleténél, akkor ott is, a többletből zsír lesz. Ez persze a nap első felében történő étkezéseknél még nem gond, hiszen, ha a nap további részében odafigyelünk az étkezésre és sokat mozgunk, akkor a fölösleget a nap végére ledolgozhatjuk.

Az étkezésenkénti túlevés inkább a délutáni, különösen az esti étkezéseknél számít, hisz akkor már kevés esély van rá, hogy a fölösleget felhasználjuk, kivéve, ha csak nem iktat be valaki utána még egy kis esti kocogást vagy bármilyen edzést lefekvés előtt.

Nem számít, hogy esetleg egész nap csak salátát ettél, vagy akár semmit, és csak este ettél egyszer. De, ha az esti evés több volt a kelleténél, ha egy jókora adag volt, akkor annak egy része bizony a zsírpárnákat fogja növelni. A helyzet még rosszabb, ha az esti étkezés szénhidrátokban gazdag volt, hisz a túlzott szénhidrát bevitel a második fő ok az elhízásban.

Ezért is fontos, hogy a délutáni és esti étkezéseidre különösen figyelj oda a mennyiségeket tekintve, ill. arra, hogy este már minél kevesebb szénhidrátot fogyassz. Ha csak erre a két dologra odafigyelsz ezután, már is elkerülheted a további hízást, sőt még fogyni is fogsz.

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.