A számok sosem hazudnak, de a gyomrod igen!

Bármely diéta vagy fogyókúra legnagyobb ellensége nem más, mint te magad, pontosabban a gyomrod! Jó, ha még tovább megyünk, akkor végső soron az agyunk, hiszen a riadót mindig ő fújja, de az éhséget még is csak a gyomrunkban érezzük.

A számok sosem hazudnak, de a gyomrod igen!

Azonban sose hagyd magad becsapni, inkább bízz a számokban. A számok sosem hazudnak. Minden embernek megvan, hogy körülbelül mennyi kalóriára van szüksége egy adott nap. Ez rengeteg mindentől függ, de a leginkább, a korunk, magasságunk, testtömegünk, nemünk, aktivitásunk azok, amik meghatározzák. Teljes pontossággal nem lehet megmondani, hogy mennyi, de körülbelül igen. De ez a körülbelüli érték már pont elég a sikerhez.

Akár fogyás, akár csak szinten tartás a célod sose bízd a döntést a gyomrodra. Mindig számold ki a kalóriaszükségletedet a célodnak megfelelően és szigorúan ragaszkodj hozzá. Ugyanis a gyomrod gyakran jelez éhséget akkor is, amikor valójában semmi szüksége a testednek ételre.

A test alapból úgy van beprogramozva, hogy tároljon, halmozzon, még pedig zsírt! Ez a ma már sokak életét megnehezítő hibás program abból az időből maradt bennünk, amikor még vadászó és gyűjtögető életmódot folytattunk és bizony nem nyithattuk ki a hűtőt minden egyes alkalommal, amikor csak megéheztünk, vagy nem mehettünk le a sarki boltba, hogy ételt vegyünk.

Éhség jelentkezik akkor is, ha ingadozik a vércukorszintünk, vagy ha szomjasak vagyunk. Na és persze nagyon sokak unalomból vagy szomorúságukban is ételhez nyúlnak. Egyesek italba mások ételbe fojtják a bánatukat.

Ha elhatároztad, hogy lefogysz és tudod, hogy mennyit szabad enned ehhez egy nap, akkor azt sose lépd túl. Ha megfelelően eszel, de még is éhséget érzel, mindig gondold végig a következőket.

  • Rossz szokás, rossz program. A gyomrod csak becsap, a tested raktározni akar. Állj ellen, kösd le magad mással!
  • Talán csak cukros dolgot ettél, vagy már rég nem ettél semmit és a vércukorszinted ingadozik. Egyél egy keveset, hogy stabilizáld!
  • Talán csak szomjas vagy. Igyál!
  • Nem unatkozol véletlen? Gyorsan kösd le magad mással!
  • Nem vagy épp bánatos? Keress más örömforrást a kaja helyett!

Bízz a számokban!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.