A fogyás leggyakoribb buktatói!

A fogyás nem bonyolult, csak egyszerű matek! Azaz, ha kevesebbet eszel, mint amennyire szükséged van, akkor fogyni fogsz. De akkor miért van, hogy a legtöbben mégis olyan nehezen tudnak csak lefogyni? Egészen egyszerűen azért, mert sok hibát követnek el pedig csak néhány egyszerű szabályt kell követni, viszont azt a néhány alapszabályt hosszabb távon. Nem csak napokig, nem csak egy-két hétig, hanem legjobb esetben is minimum hónapokig, attól függően, hogy ki mennyi fölöslegtől szeretne megszabadulni. Ha épp fogyókúrázol, és még sem fogysz, akkor vizsgáld meg a következőket, hogy nálad melyik lehet az, ahol nincs minden rendben.

A fogyás leggyakoribb buktatói!

A sikertelen fogyás leggyakoribb hibái, buktatói

  • Túl sokat eszel
  • Túl keveset eszel
  • Nem mozogsz eleget
  • Túl sok szénhidrátot eszel
  • Türelmetlen vagy

Túl sokat eszel

A fogyáshoz mindenképpen csökkentened kell az elfogyasztott étel mennyiséget, másképp nincs fogyás, hisz másképp nincs oka a testednek, hogy a zsírkészletekhez nyúljon. Ha nem fogysz, akkor lehet, hogy egész egyszerűen még mindig túl sokat eszel. Persze nem kell túlzásokba esni, mert lehet, hogy már csak egy apró kis módosítás szükséges az étrendeden és már is minden beindul.

Túl keveset eszel

Szintén gyakori eset, hogy sokan túlzásokba esnek, és túlságosan lecsökkentik a kalória bevitelüket. Ha koplalsz, azzal nem oldasz meg semmit. A fogyás olyan, mint a testedzés. A sportban is, ha valaki nem edz elég keményen, akkor nem fog fejlődni, de ha túlzásokba esik az sem jó, mert azzal meg a sérülést vagy épp a túledzés állapotát kockáztatja, ami romló teljesítményhez vezet. Ahogy a sportban is, úgy a fogyókúrában is meg kell találni a megfelelő, optimális mennyiséget, mértéket, ami egyénenként eltérő.

Nem mozogsz eleget

A mai modern társadalomban az emberek többsége, legalább is azok, akik nem valamilyen fizikai munkát végeznek, elég mozgás hiányos életet élnek. Egész nap az irodában, az iskolában, a buszon, az autóban, vagy épp otthon a TV előtt, de folyton csak ülnek, ami minimális kalória felhasználást jelen. Ha a munkád, az életviteled miatt nem mozogsz eleget, akkor máshogy muszáj növelned a kalóriaszükségletedet. Kezdj el sportolni!

Túl sok szénhidrátot eszel

Ha rendben van az étkezésed, nem eszel se túl sokat, se túl keveset és még sportolsz is, de még mindig nem fogysz, akkor már csak egy dolog lehet az, amivel gond lehet. Ez pedig a szénhidrát fogyasztásod. Azt bizonyára tudod, hogy az elhízás legfőbb oka a túlzott kalória bevitel, de azon belül is a túlzott szénhidrát bevitel. Sok esetben elég csak a kalória bevitelt csökkenteni, de azok esetében, akik a nehezen fogyók közé tartoznak, a szénhidrát fogyasztásukra is érdemes odafigyelniük. A szénhidrátnak meg van az a hátránya, hogy a szervezetben könnyen és gyorsan alakul át energiává, a többlet energia pedig zsírként raktározódik el. Szóval, ha az étrended túlságosan is gazdag szénhidrátokban (pl.: pékáruk, tészták, burgonya, édességek, chips, cukros üdítőitalok, stb.), akkor az, könnyen lehet gátja a fogyásodnak. Nem kell lemondanod teljesen a szénhidrátról, de mindenképpen csökkentsd az elfogyasztott mennyiségét különösen a délutáni és az esti órákban, amikor már nem vagy olyan aktív. A legjobb az, ha az esti órákban, kb. 17-18 óra után már egyáltalán nem is eszel semmilyen szénhidráttartalmú ételt.

Türelmetlen vagy

A fogyás nem verseny, mindenképpen hónapokkal számolj és ne hetekkel, és főképp nem napokkal. Igen, sok fogyókúrás hirdetés próbál áldozatokat, pontosabban balekokat szedni, olyan hirdetésekkel, hogy gyere 1 hét alatt, vagy 1 hónap alatt ennyi, meg annyi kilót fogsz fogyni. Kérlek, ne dőlj be! A fogyás egy lassú folyamat, épp úgy, mint a hízás. A hízás sem napok vagy hetek alatt megy végbe, hanem hónapok és évek alatt, csak mivel az nem jár lemondással, erőfeszítéssel, azt észre sem veszi az ember. Rendezkedj be hosszútávra és ne türelmetlenkedj. Ha fél év alatt híztál el, akkor számolj legalább fél évet fogyásra! De az a fél év könnyed és nem küzdelmes lesz, ha jól csinálod! Az egészséges és reális fogyás heti mértéke heti maximum 0.5-1.0 kiló. De a heti egy kiló is csak akkor, ha valakin még viszonylag sok a fölösleg. Tehát, ha egy hirdetésben azt olvasod, hogy gyere, vedd meg ezt meg azt, és egy vagy két hét alatt fogysz tőle 5 kilót, ne higgy neki!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.