A fogyás első alapszabálya - Egyél kevesebbet!

Ha fogyni szeretnél muszáj kevesebbet enned, mint amire a szervezetednek szüksége van, máskülönben nem fogsz fogyni, mert egész egyszerűen, nincs oka a testednek, hogy az energiatartalékaihoz nyúljon, azaz a zsírpárnákhoz.

A fogyás első alapszabálya - Egyél kevesebbet!

Ahhoz persze, hogy kevesebbet egyél a szükségesnél, tudni kell, hogy mennyi ételre, pontosabban mennyi kalóriára van szüksége a testednek. Ezt könnyen megtudhatod, ill. kiszámolhatod az oldalunkon található kalória kalkulátorral. A kalóriaszükséglet meghatározására számtalan formula és módszer van, és más oldalon megnézheted, de tudd, hogy mindegyik csak egy becsült iránymutató érték, hiszen azt pontosan megmondani, hogy kinek mennyi a kalóriaszükséglete, az lehetetlen! De megnyugtatlak ez a becsült érték épp elég a sikeres fogyáshoz, hiszen arra csak azért van szükség, hogy tudjuk, minél kell mindenképp kevesebbet ennünk, ha fogyni szeretnénk.

Ha tehát kiszámoltad a kalóriaszükségletedet, akkor már nagyjából tudod, mennyire van szükséged a szervezetednek a szinten tartáshoz. Persze te fogyni szeretnél, így hát ezt az értéket csökkentened kell, azaz ennél mindig kevesebb kalóriát kell elfogyasztanod minden nap a fogyás beindításához és fenntartásához.

Az ajánlások és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy körülbelül 500 kcal-val kell kevesebbet enni a napi kalória szükségletünknél, hogy a fogyás beinduljon, és az hosszútávon fennmaradjon. Persze ez csak egy körülbelüli érték, hiszen minden ember szervezete más és más, és mindenki másképp reagál a kalóriacsökkentésre. Van, aki már kevesebb, akár 250-300 kcal-ás csökkentésre is jól reagál, így érdemes előbb egy kisebb csökkentést beiktatni, de ha úgy érzed egy-két hét elteltével, hogy ez neked nem elég, akkor nyugodtan növeld a csökkentés mértékét, akár 500 kcal-ra.

A lényeg az, hogy kevesebbet kell enned a szükségesnél, hogy kalóriahiányt idézz elő a szervezetednek, és ezt a kalóriahiányt az elraktározott zsírpárnákból kelljen fedeznie. Ha nincs kalóriahiány fogyás sincs!

És ez az a pont ahol sokan túlzásokba esnek, és azt gondolják, hogy ha még kevesebbet esznek, azaz még nagyobb kalóriahiányt idéznek elő, akkor majd még gyorsabban fognak fogyni. De mind tévednek!

Hogy miért? Arról itt olvashatsz bővebben: A fogyás második alapszabálya – Sose ess túlzásokba!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.