Fehér cukor, barna cukor, nyírfacukor, méz – Melyik a jobb?

A válasz egyszerű. Egyik sem! Teljesen mindegy melyiket fogyasztod, mert mindegyik magas kalóriatartalmú és így mindegyik hizlal. Igaz a nyírfacukor és a méz valamivel kevesebb kalória, mint a fehér vagy a barna cukor, és ezért egy egészen picit jobb választás, de bármelyiket is fogyasztod mindegyik egy hatalmas kalória bomba. Az elhízás szempontjából meg teljesen mindegy, hogy a többlet kalória miből származik. Ha többet eszel a kelleténél, abból zsír lesz.

Fehér cukor, barna cukor, nyírfacukor, méz – Melyik a jobb?

Bár a gyártók, forgalmazók és a különböző érdekeltségek nagyon szeretik a barna cukrot egészségesebbnek beállítani, mint a fehéret, de az igazság az, hogy a barna cukor éppen olyan hizlaló és káros, mint a fehér társa. Ráadásként még a többszörösébe is kerül. Kérlek, ne hagyd magad átverni és ne pazarold a pénzed egy olyan termékre, amitől egyáltalán nem leszel se egészségesebb se vékonyabb.

A fehér és barna cukor kalóriatartalma 400 kcal, a nyírfacukoré 240 kcal, míg a mézé 304 kcal. Kalória szempontjából a nyírfacukor és a méz valóban egy fokkal jobb választás, de igazából még így is nagyon magas.

Fogyás szempontjából mindig a kalória a döntő. Éppen ezért ha a kalória bevitel csökkentése, a fogyás, az egészségesebb étkezés a célod, akkor inkább válaszd a nulla kalóriás mesterséges vagy természetes édesítőket. Azzal már tudsz valódi változást elérni, akár már rövidtávon is. A nulla kalória, az bizony nulla, és messze veri a 400 kcal-t, a 304 kcal-t, de még a 240 kcal-t is! Ráadásként a mesterséges és természetes édesítők még árban is jóval olcsóbbak, mint a barna cukor, a nyírfacukor vagy a méz. Ne hagyd magad a reklámok által károsan befolyásolni, és dönts okosan!

Keresd meg kedvenc ételeidet és italaidat a kaloriaatlasz.hu kalóriatáblázatában! A kalória és egyéb tápérték adatok ellenőrzött és hiteles forrásból származnak.